Fesyen

Ciri-ciri ajaib dan penyembuhan salah satu daripada 12 batu permata berharga India – topaz

Topaz adalah batu berharga yang mengagumkan penglihatan manusia sejak zaman dahulu. Dalam Ural, ia mula dilombong pada abad ke-18. Pada masa itu, beliau memakai gelaran "heavyweight", kerana berat perhiasan ini jauh lebih tinggi daripada diameter berlian yang serupa. Beliau mempunyai nama samaran lain, seperti "berlian Siberia".

Ciri-ciri ajaib dan penyembuhan salah satu daripada 12 batu permata berharga India - topaz

Nama ini diterima dari tukang emas tempatan, yang dapat membezakan sinar dan warna di kalangan analog. Dia juga dipanggil pazion, tumbaz dan berlian emas.

Selalunya, di kedai-kedai produk berharga, kita masih dapat mencari mineral kuarza buatan hingga ke hari ini. Secara kebetulan mereka mempunyai persamaan, tetapi bukan untuk seseorang yang pernah melihat topaz merah jambu yang sebenarnya. Batu itu sendiri adalah mineral semulajadi warna telus dengan jenis kristal tiang.

Kebanyakan mineral tidak mempunyai naungan, tetapi jarang berlaku merah jambu, kuning atau biru. Walaupun kurang permata permata pada masa yang sama dituangkan dalam beberapa warna. Selain itu, semasa pengedarannya, ia telah berkembang bukan sahaja dalam pelbagai nama, tetapi juga dalam legenda.

Komposisi dan jenis batu

Permata semulajadi diperbuat daripada silicate aluminium. Mempunyai cahaya telus dengan teduhan kaca ciri. Ia mempunyai ketumpatan tinggi dan merupakan mineral yang sangat keras dan berat. Secara semula jadi, kristal membentuk saiz besar - jisim mereka mencapai beberapa ratus kilogram. Salah satu kristal terbesar ditemui pada tahun 1965 di Ukraine. Berat badannya lebih dari 115 kg. Tetapi yang terbesar dari batu-batu milik Brazil - kira-kira enam tan berat badan!

Berlian Ural sering tidak dibezakan dari batu lain. Ini biasanya berlaku jika "Berlian Ural"Ada warna lain. Ini juga menentukan pelbagai nama. Di samping itu, pelbagai legenda yang sama telah berkembang dan asalnya.

Ciri-ciri ajaib dan penyembuhan salah satu daripada 12 batu permata berharga India - topaz

Menurut beberapa legenda, tempat asal mineral itu adalah pulau Topazios. Walau bagaimanapun, fakta sejarah dalam bentuk sejarah Pliny yang lebih tua menafikan fiksyen ini.

Palet warna mineral mempunyai penggredan yang agak luas - banyak spesies kuning, hingga kuning-coklat. Di samping itu, terdapat warna merah jambu dan biru palet. Oleh kerana bilangan warna kuning yang besar terdapat satu lagi asal asal nama pelombong.

Dalam bahasa Sansekerta, kata-kata "Haba"Dan"api"Dilambangkan perkataan"tapas". Adalah dipercayai bahawa "Berlian Ural"Warna kuning kaya, tapas dengan wain atau warna merah jambu dan warna biru - yang paling berharga di kalangan mineral spesies ini. Batu tidak berwarna tidak bernilai lebih tinggi.

Topaz Merah: Harta Batu

Sifat penyembuhan mineral ini diketahui walaupun kepada tamadun India tertua. Dia termasuk dalam kalangan dua belas batu permata yang paling penting dalam agama Hindu. Tambahan pula, dalam tulisan kuno "Ayurveda"Ia digambarkan lebih dari sekali sebagai penstabil sistem saraf. Dia disyorkan untuk memakai orang-orang dengan gangguan tidur dan mereka yang mengalami impian yang tidak sihat.

Juga "Ayurveda"Merekomendasikan permata sebagai fungsi penstabil hati dan mineral saluran gastrousus. Permata ini juga ditunjukkan kepada orang yang menderita penyakit rabung dan keradangan kronik nasofaring.

Ciri-ciri ajaib dan penyembuhan salah satu daripada 12 batu permata berharga India - topaz

Dalam perubatan rakyat, permata itu dikenali sebagai ubat pendarahan dan sifat yang sangat diperlukan untuk pesakit asma. Selain itu, dipercayai bahawa komposisi mineral menyumbang kepada nada umum badan dan menguatkan sistem imun. Pada zaman dahulu, ada pendapat bahawa wanita yang mengalami ketidaksuburan harus memakai permata untuk menanam buah di pangkuan mereka. Yang paling kuat antara lain adalah batu topaz dengan warna madu.

Perubatan nontradisional moden mengesyorkan permata ini dari tenaga dan keletihan mental, menggunakan sebagai pemangkin yang menenangkan yang menstabilkan latar belakang emosi dan saraf. Batu itu juga dikreditkan dengan sifat-sifat yang merawat demensia. Orang kuno percaya bahawa topaz cerah topaz membantu menyembuhkan penglihatan.

Makna mistik batu itu

Pada zaman purba, mineral itu dihormati sebagai simbol kemakmuran, kesetiaan dan kebahagiaan suci. Untuk menyederhanakan kemarahan orang yang terlalu emosi, dia diberikan, ia membantu mengurangkan haba dalaman. Di samping itu, warna emas madu dari batu itu dianggap sebagai standard keseronokan dan abstraksi, renungan.

Ia adalah dominasi warna-warna cerah dalam sinaran mineral yang mengilhami kepercayaan pada kelahiran alam semesta dalam seseorang yang memakai atau merenungkan permata.

Ciri-ciri ajaib topaz merah jambu Urals termasuk:

Ciri-ciri ajaib dan penyembuhan salah satu daripada 12 batu permata berharga India - topaz
  • Memperkukuh perkembangan perasaan kelima dalam persepsi manusia. Hasilnya, harta itu telah menjadi batu ahli sihir dan ahli sihir;
  • Keupayaan untuk merasakan emosi dan keadaan dunia yang tidak ketara dan jiwa manusia. Keupayaan ini diperolehi oleh pembawa permata, dan dengan itu, ia dapat secara tidak sengaja memberi inspirasi kepada orang-orang dengan pemikiran, mengawal kesedaran mereka;
  • Pengertian tajam persepsi dunia;
  • Tenaga yang kuat, digunakan dalam aktiviti ritual;
  • The ambivalence kemungkinan kemungkinan batu - semuanya bergantung pada tangan yang hits;
  • Kehadiran kuasa luar biasa permata, yang memberikan perasaan semacam ketinggian, keunggulan ke atas orang lain;

Sebagai tambahan kepada semua sifat yang disenaraikan di atas, dia juga dikreditkan dengan kuasa atas unsur-unsur. Oleh itu, pelaut sentiasa membawa dia ke kapal untuk menyebarkan ribut, ribut dan kabus.

Walau bagaimanapun, terdapat pendapat yang bertentangan, mengikut mana ia melindungi kesejahteraan keluarga dan keamanan rumah tangga.

Ciri-ciri ajaib dan penyembuhan salah satu daripada 12 batu permata berharga India - topaz

Dalam amalan semata-mata ajaib, beliau berkhidmat sebagai pengawal dari "sekilas pandang"Dan apa-apa tenaga negatif lain. Kedudukan amalan yogic topaz sebagai pengantara antara lelaki dan Pikiran Tinggi.

Penguasaan permata seperti ini membolehkan anda berhubung dengan Tuhan. Harta ini dikaitkan dengannya kerana kepercayaan bahawa permata itu mengembangkan fakultas mental dan memberikan seseorang keupayaan untuk pencerahan rohani yang lebih tinggi. Pada masa yang sama, ia membersihkan minda, membolehkan anda memilih jalan yang betul.

Esoterisme hari ini menggunakannya sebagai jimat tuah yang saling bertuah, minda hidup dan kemakmuran. Tanda paling harmoni zodiak untuk permata adalah Scorpio. Sisi yang kuat dari manusia memberikan kebijaksanaan, sedangkan separuh dari wanita membawa kecantikan.

Varieti perhiasan dengan topaz merah jambu

Hari ini, kedai-kedai perhiasan di seluruh dunia menawarkan pelbagai barang kemas yang indah dari permata purba. Ini adalah cincin dengan topaz merah jambu, dan loket, dan kalung, dan gelang, dan anting-anting, dan diadem perkahwinan, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, pemburu dengan cepat menjadi kaya dan penipu masih mendapat markah. Tetapi sekarang semuanya dilakukan lebih sengaja.

Ciri-ciri ajaib dan penyembuhan salah satu daripada 12 batu permata berharga India - topaz

Sebagai contoh, akhbar itu menyuarakan "rauchtopaz". Itik disebat agak berjaya. Dan kekasih mewah, membeli mungkin dengan anting-anting topaz merah jambu, yang diterima sebenarnya hanya kuarza yang dipadamkan dengan sempurna. Intip trik adalah tepat bahawa tajuk itu mengandungi "topaz".

Walau bagaimanapun, batu semula jadi mempunyai kesejukan yang mendalam, yang segera dirasakan di tangan. Seperti kebanyakan batu, ia mempunyai kekonduksian terma yang tidak baik.

Bagaimana lagi untuk menentukan keaslian batu, jika anda memilih cincin atau hiasan lain? Berikut adalah beberapa ciri ciri mineral semulajadi:

  • Warna - permata yang sebenar mempunyai warna, refleksi, tetapi bukan warna warna, pastel, warna lutap yang berlaku;
  • Borang - batu semulajadi tidak akan menjadi bentuk yang ideal, pada badan mestilah menjadi kesilapan kecil dan retakan halus;
  • Elektrik - harta semulajadi yang mengambil hiasan dan gosok dengan kain buatan atau bulu.

Dan cara terakhir untuk memeriksa adalah untuk kekerasan. Ambil kuarza dan lukiskannya di sepanjang "berlian Ural". Ia lebih sukar dan akan meninggalkan calar pada kuarza, yang akan menjadi pengesahan kesahihan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 50 = 54