Jag är mamma!

Är det nödvändigt att göra CTG under graviditeten?

En av de viktigaste studierna under graviditeten är kardiotokografi (CTG), som gör att du kan bedöma fostrets tillstånd och spåra dynamiken i utvecklingen. När denna procedur utnämns, och vad dess resultat kan indikera, kommer vi att berätta i vår dagens artikel.

Vad är KTG?

Kardiotokografi är en typ av medicinsk undersökning som måste utföras under graviditeten för att bedöma utvecklingen av en framtida baby. Förfarandet innefattar övervakning av sammandragningar av livmoderns livmoder och mätning av barnets hjärtfrekvens.

I betydelse är denna studie i samma kategori som dopplometri och ultraljud. Tidig CTG under graviditeten gör det möjligt att identifiera avvikelser från framtida smulor och hitta sätt att lösa sannolika problem med sin hälsa.

I regel är tidpunkten för den första CTG samma som den 30: e graviditetsveckan, men om graviditeten uppstår med komplikationer kan läkaren avge en hänvisning vid en tidigare tidpunkt. Under normal graviditet utförs testet 2 gånger, men om det finns några komplikationer bestäms mängden CTG av läkaren.

Kardiotokografi kan utföras under födelsetiden. Speciellt är CTG under graviditet gjort när barnet har en navelremsa och kräver konstant övervakning av hans tillstånd under födseln.

Hur är KGT?

En av egenskaperna hos denna procedur kan kallas sin absoluta säkerhet för både barnet och den framtida mamman. Innan behandlingen börjar, berättar läkaren hur exakt CTG görs under graviditeten.

Studien innebär att flera sensorer ansluts till den gravida magen, vilket gör att du kan få de nödvändiga indikatorerna. Förfarandet utförs i en liggande eller halvläge.

KGT-apparaten består av:

 • Ultraljudssensor, som gör det möjligt att fixa hjärtslagsmjölken;
 • En tryckgivare som mäter frekvensen av livmoderkontraktioner.

Den mottagna data reflekteras i form av grafer och är fixerade på en pappersbärare. Förfarandet tar i regel från 30 minuter till en timme och bör sammanfalla med fasen av fostrets aktivitet.

Vem är tilldelad undersökningen

Det finns fall som läkare i normal graviditet inte kan ordinera KGT, men utan denna studie kan inte göra om framtida mamma har följande indikationer:

 • Det finns en minskning av fostrets aktivitet;
 • Barnet sveper navelsträngen, vilket framgår av ultraljudets resultat;
 • Patientens patologiska parametrar avslöjas, vilket också visar ultraljud;
 • Ökad eller minskad fostervolymvolym;
 • Det finns ett hot om för tidig födsel;
 • Det finns ärr på livmodern;
 • Den framtida mamman är sjuk med diabetes eller lider av högt blodtryck.

Också, om den gravida kvinnan pannar, och termen av barnets utseende redan har kommit, är CTG obligatoriskt.

Förberedelser för förfarandet

Innan du går till CTG måste en kvinna nödvändigtvis ha en god natts sömn, förstör psykiskt från vardagliga bekymmer och närande måltider. Läkare rekommenderar för CTG en bit choklad, så att barnet har gått in i vaken av vakenhet. Med tanke på att studien tar lång tid måste du först besöka toaletten för att inte uppleva obehag under CTG.

Vad säger KTGs resultat

Eftersom resultaten av forskningen är originalgrafer med olika kurvlängder, är avkodningen en stor del av ansvaret och kräver deltagande av en professionell.

Men några framtida mammor, som har fått resultaten från studien, kan inte vänta med att ta reda på vad KTG visar under graviditeten, och om allt är i ordning med sin framtida baby. Tänk därför på de viktigaste indikatorerna som kan läsas i undersökningsresultaten.

För att försöka dechiffrera kardiotokografi självständigt är det nödvändigt att bedöma huvudfaktorerna:

 • Basal rytm;
 • Frekvensen av abnormiteter från basalrytmen;
 • amplitud;
 • Dynamiken i förändringar i hjärtfrekvensen.

I det här fallet utvärderas varje indikator på en skala från 0 till 2 poäng, vilket resulterar i att poäng för alla indikatorer sammanfattas och ger slutresultatet.

Således kan tolkningen av fostrets CTG under graviditeten säga om följande:

 • Från 8 till 10 poäng – betraktas som en indikator på normen;
 • Från 6 till 7 poäng – kräver en mer detaljerad undersökning. Talar om förekomsten av möjliga avvikelser;
 • 5 poäng eller mindre – CTG är fattig, gravid är i fara och kräver akut inlägg.

Hjärtfrekvens

Rytmen hos barnets hjärtfrekvens bör ligga mellan 110 och 160 slag per minut. Diagrammet är en växling av höga och låga indikatorer. Men doktorns bedömning är baserad på beräkningen av medelvärdet, vilket bestämmer basalrytmen.

Dessutom är utvärderingskriteriet variabiliteten hos barnets hjärtfrekvens. Avvikelser på grafen representerar flera små dentiklar, som inom en minut inte ska vara mer än 6 stycken. Detta är den normativa indikatorn för termer från 32 till 39 veckor av graviditeten. Om det finns mer, kan du prata om det dåliga resultatet av CTG under graviditeten.

Men helt enkelt genom att räkna antalet små tänder är det inte nödvändigt att dra snabba slutsatser, eftersom det är nödvändigt att utvärdera den tillgängliga amplituden av avvikelser. Det bestäms utifrån beräkningen av förändringar i den genomsnittliga tandhöjden och uppfyller det normativa värdet från 11 till 25 slag per minut.

Negativa indikatorer är närvaron av en förändring i tändernas höjd med ett betyg från 0 till 10 slag per minut. Men denna indikator kan anses vara tillfredsställande om barnet är i viloläge eller om graviditeten inte är längre än 28 veckor.

Om denna indikator överstiger värdet på 25 slag per minut, finns det risk för att barnets sladd sammanfogas med navelsträngen eller närvaron av hypoxi hos fostret.

Men du behöver inte göra slutliga slutsatser på egen hand och bestämma att din CTG under graviditeten har dåliga resultat.

Det är nödvändigt att förlita sig på en specialists uppfattning, eftersom resultaten av studien bör behandlas på ett övergripande sätt och ta hänsyn till följande faktorer:

 • Möjligt inflytande av den geomagnetiska situationen;
 • Stämning av den framtida mamman under studietiden;
 • Huruvida studien sammanföll med krummens våldsamhet eller bara påverkat sömnfasen.

Således kan man dra slutsatsen att metoden för kardiotokografi är mycket användbar för gravida kvinnor att bestämma barnets nuvarande tillstånd och att identifiera eventuella komplikationer. Detta gör det möjligt för oss att vidta lämpliga åtgärder för att eliminera risker för mamma och barn, ju mer så att proceduren i studien är helt smärtfri och inte har någon negativ inverkan på det framtida barnet.

Om läkaren föreslår att du genomgår förfarandet och förklarar varför många av de gravida kvinnor gör CTG, bör du inte vägra, eftersom det är nödvändigt för din framtida bebiss hälsa.

Hälsa åt dig och din baby!
http://youtu.be/jVbDzWy0X94

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Carson 03.03.2024 at 14:12

  Wow, awesome blog format! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog look easy. The whole look of your website is magnificent, let
  alone the content! You can see similar: sklep online and
  here sklep internetowy

 • Reply Erick 04.03.2024 at 04:51

  Thank you for every other fantastic post. Where else may just anyone get
  that kind of information in such a perfect manner of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.
  I saw similar here: najlepszy sklep and also here: sklep internetowy

 • Reply Irist 28.06.2024 at 11:30

  Great article! The clarity and depth of your explanation are commendable. For additional insights, visit: LEARN MORE. Looking forward to the community’s thoughts!

 • Leave a Reply