Varför ser remsan på buken upp under graviditeten?

Varje kvinna vet: Väntetiden för barnets födelse är en tid av kolossala förändringar i den framtida moderens kropp. Smak, vanor, förändring av livsstilen, och viktigast av allt, hennes kropp förändras. Tyngden ökar, bröstet blir mer magnifikt, midjan försvinner, håret blir mer tätt och glänsande, nästan upphör att falla ut.

Och även under graviditeten, när det fortfarande är “Intressant situation” omärkligt kringliggande, på en mage av framtida mamma finns en vertikal remsa av ljus eller mörkbrun färg.

Varför finns det en remsa på buken under graviditeten

Faktum är att varje person och ryggradsdjur längs mitten av buken har ett nästan osynligt vitt band – den fibrösa strukturen i bukväggen, som består av kollagen av bindväv. Det delar upp höger och vänster rektus buksmuskler och bildas genom sammansmältning av aponosuroser (senplattor) av den främre bukväggen.

Varför ser remsan på buken upp under graviditeten?

Vit rand (s lat. Linea alba) består av bindväv och har praktiskt taget ingen nervändar och blodkärl, så dess longitudinellt snitt är oftast används av läkare under kirurgi.

Linea alba går från xiphoid-processen i sternum till skönheten själv.

Det är nästan omöjligt att se denna linje visuellt, eftersom färgen inte skiljer sig från hudens hud på hela buken.

Men om en person får mycket övervikt och magen ökar ibland, blir bandet märkbart, och själva magen är uppdelad i två delar.

Som alla vet, ökar buken under graviditeten också, men remsan blir så mörkare i färg.

  Hur man håller ett basalt temperaturschema för graviditet

Varför stryker strimman på min mage

Detta fenomen orsakas av en naturlig förändring av den hormonella bakgrunden under graviditeten. Under fostrets graviditet i en kvinnas kropp produceras tillväxthormontillväxthormonet intensivt. Han är närvarande i människokroppen under hela sitt liv, men endast i varierande mängder – från 1-5 ng / ml till 45 ng / ml, beroende på ålder och hormonell bakgrund. Den maximala utsöndringen av detta hormon observeras hos personer yngre än 20 år, och sedan under varje årtion minskar den med cirka 15%.

Somatotropin utför ett antal viktiga funktioner, nämligen:

 • främjar tillväxten av rörformiga ben;
 • stimulerar tillväxten av muskelvävnad;
 • normaliserar metaboliska processer, “Ansvarig” för ämnesomsättning
 • ökar en persons tillväxt före stängning av tillväxtzoner (upp till ca 25 år);
 • accelererar regenerering av vävnader, återställer dem efter trauma;
 • reglerar syntesen av kollagen;
 • sänker kolesterol;
 • förhindrar upplösning av muskelvävnad.

Under svagheten hos ett barn som påverkas av somatotropin växer bukväggarna snabbt, och bindvävets delningsband blir mer märkbart.

Varför ser remsan på buken upp under graviditeten?

Men den mörka strepen på buken under graviditeten beror på ett annat hormon – melanotropin.

Detta hormon stimulerar produktionen av celler, ändra färgen på huden – där antalet melanotropin i kroppen ökar, på magen verkar mörkt vertikal rand, bröstvårtor bli mörkare fräknar (om någon) blir märkbar.

Under graviditeten blir linea alba mörkare och mörkare.

Det är anmärkningsvärt att med varje efterföljande graviditet visas remsan tidigare och märks starkare. Dess storlek, form och färg är olika för alla kvinnor och beror på olika faktorer.

När en fält visas

Den tid då framtida mamma märker på magen mörkad linea alba, väldigt individuell. Vissa människor har liknande manifestationer redan under de första veckorna, någon – bara under tredje trimestern.

  Obehaglig näsa lukt i ett barn: vikten av att behandla en liknande sjukdom

Men hos de flesta förväntade mammor blir pigmenteringen av delningsbanan märkbar med ca 12-13 veckor, när magen börjar växa och blir mer synlig för omgivningen.

Varför på magen syns inte remsor

Cirka tio till tolv procent av de förväntade mammorna har inte ett mörkt band på magen. Det beror inte bara på en persons personliga egenskaper utan också på den geografiska platsen för zonen där den gravida kvinnan bor, liksom hudens färg. Så, i svarta, mörkhåriga och mörkögda damer, dämpar linea alba oftare än i skinniga och ljusögda blondiner.

Om du märker att du inte har en mörk remsa, var inte panik – det påverkar inte fostrets utveckling och tillväxt och hälsan hos hans mamma.

När försvinner det?

Som regel lyser den bruna linea alba och blir igen osynlig på ungefär 4-10 månader efter barnets utseende, när den hormonella bakgrunden återgår normalt till moderns kropp.

Ju längre mamman ska amma, desto längre blir den vertikala remsan synlig. Detta betyder emellertid inte att barnet måste bli berövad av dyrbar mammas mjölk före tiden.

Hur man gör remsan mindre märkbar

Ta bort den mörka linea alba, tyvärr, det fungerar inte, men du kan göra det mindre synligt. Först och främst undviker direkt solljus på huden (men ammande mödrar tar sällan solbad på stranden). Under solprocesser bör du alltid använda solskyddsmedel med hög skyddsnivå.

Sola är bäst i skuggan, och ett solarium under graviditeten är bättre att inte besöka alls.

Varför ser remsan på buken upp under graviditeten?

Den mörka remsan blir mindre märkbar om du anpassar näringen hos en framtida eller ung mamma. Du bör minimera konsumtionen av fett- och kötträtter, svart te, kaffe, kakao, cola etc.

  Vitaminer i planeringen av graviditet

Menyn måste nödvändigtvis innehålla produkter som innehåller vitamin C och folsyra, eftersom dessa ämnen inte bara är viktiga för den normala tillväxten och utvecklingen av barnet, utan också reducerar pigmenteringen.


Skriv in kosten av färska grönsaker, frukter, bär, örter, och i stället för vanligt te eller kaffe, drick hundrosens tinkturer. Men att engagera sig i användningen av morötter, apelsiner, mandariner, är grapefrukt inte nödvändigt, eftersom dessa frukter innehåller mycket karoten, som är definitivt mycket bra för hälsan, men samtidigt bidrar till ökad pigmentering.

Om du går till stranden och inte vill att den mörka linjen ska vara synlig för andra, maskeras den helt enkelt med en foundation eller ett pulver.

Folk tecken

Många av våra förfäder var säkra på att formen och storleken på remsan på gravida kvinnor kan visa vilket kön barnet är född för.

 1. Så, om den bruna linjen är lång, mörk och slutar under revbenen, betyder det att föräldrar ska vänta på arvingen;
 2. Om den mörka linea alba är tunn och kort eller nästan osynlig, kommer en liten prinsessa sannolikt att uppträda i ljuset;
 3. Enligt traditionen kan barnets kön bestämmas av hur linjen är jämn och tjock;
 4. Om den bruna linjen är krökt och tunn, kommer en tjej fram, om den är jämn och bred – då en pojke.

Naturligtvis har människors uppfattningar ingenting att göra med vetenskapliga teorier, men många kvinnor hävdar att graden av pigmentering i magen visar noggrant på kön av barnets framtid.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector