Mengapa menambah bahan kimia untuk kosmetik?
Kecantikan dan kesihatan

Mengapa menambah bahan kimia untuk kosmetik?

Membeli krim dengan kesan tindakan atau syampu dengan herba semulajadi, sisa ramuan yang membolehkan anda berasa kesegaran dan aroma produk untuk masa yang lama tidak berhenti. Sementara itu, tiada infusi herba walaupun dalam peti sejuk tidak tetap segar selama lebih dari seminggu, dan bahan minyak berubah menjadi masam secara amnya selama 3-4 hari. Kosmetik semulajadi tanpa pengawet adalah jangka pendek.

Sebelum ini, pendaraban bakteria patogen dalam pembungkusan paraben yang dibuka telah disekat. Selepas penyelidikan itu dibuktikan bahawa mereka, yang diserap ke dalam badan, merangsang perkembangan sel-sel kanser. Pengawet baru, phenoxyethanol, telah dibangunkan. Pada masa ini, ia dianggap sebagai sebatian paling selamat.

Contents

Ciri-ciri sambungan hampir selamat

Mengapa menambah bahan kimia untuk kosmetik?

Tidak mungkin orang yang jauh dari kimia perlu mengetahui formula sebenar phenoxyethanol atau glycol eter. Kompaun ini mempunyai nama lain – monophenil eter. Dalam tatanama antarabangsa bahan-bahan kosmetik, ia dirujuk sebagai Phenoxyethanol. Sambungan disintesis untuk kali pertama di Amerika Syarikat.

Merujuk kepada kelas ethylene glycols, yang berjaya digunakan dalam pengeluaran bahan api jet dan dalam industri cat dan varnish.

Dalam kosmetik, phenoxyethanol pengawet adalah:

 • penstabil formula;
 • «penjaga“Ciri berguna;
 • antiseptik.

Kompaun ini universal dalam sifatnya. Cecair telus ini larut dalam sayur-sayuran dan minyak pati, ia bercampur bercampur dengan cecair alkohol, cara perubatan. Serasi dengan bahan aktif permukaan, mereka dipanggil oleh ahli kimia sebagai surfaktan – sebatian organik, molekul yang mempunyai bahagian kutub dalam komposisi mereka – kation dan anion – iaitu, komponen hidrofilik.

Adalah menjadi kebimbangan bahawa phenoxyalon mempunyai fenol dalam komposisinya. Tetapi yang sangat sedikit – 0.08%. Ia adalah kerana sebatian fenol “hampirSelamat.

Mengapa menambah bahan kimia untuk kosmetik?

Kajian telah menunjukkan bahawa dengan sedikit pengawet dalam produk kosmetik, ia tidak mempunyai kesan berbahaya pada tubuh – berbanding dengan bahan lain yang diketahui. Jumlah yang disyorkan dalam komposisi kosmetik kanak-kanak tidak boleh melebihi 0.75%, pada masa dewasa dibenarkan untuk memperkenalkan 1%.

  Bagaimana untuk membuang berseri berlemak dari muka: kaedah kecemasan

Kosmetik ke mana phenoxyethanol telah diperkenalkan boleh disimpan untuk masa yang lama pada suhu bilik.

Kemungkinan kemusnahan pengawet baru

Anda boleh dengan segera mengatakan bahawa formula agresif sebatian, iaitu, pada mulanya bahan toksik, tiada siapa yang akan membiarkan pasaran kosmetik. Pengilang kosmetik tahu bahawa beberapa kes tindak balas alahan atau kesan sampingan yang serius dari tindakan mana-mana jenis produk boleh menjejaskan reputasi syarikat.

Phenoxyethanol berbahaya dalam bentuk tulennya. Apa pun cara penembusannya ke dalam badan – penyerapan, lisan atau pernafasan – ia secara agresif menjejaskan sistem saraf pusat dan mengganggu fungsi pembiakan, menyebabkan kelainan kromosom.

Mengapa menambah bahan kimia untuk kosmetik?

Semasa kajian haiwan wajib, didapati bahawa walaupun lebih sedikit dos yang dianjurkan dalam arnab menimbulkan kerengsaan kulit, dan tikus terganggu dengan orientasi dan menyebabkan kelahiran anak-anak yang tidak sihat. Pada tikus, kompaun tersebut menyebabkan edema paru.

Iaitu, anda boleh perhatikan, lebih kecil organisma, lebih berbahaya kesan kimia.

Jika kita bercakap tentang orang, kerengsaan kulit menyebabkan dadah dalam kepekatan 2%, dan kemudian dalam 3 kes daripada 100. Dalam kajian dermatologi, kesan pada kulit tidak mendedahkan gangguan teratogenik – kesan toksik pada perkembangan janin.

Dalam mandatori untuk keseluruhan ujian industri kosmetik Ames – ujian bahan untuk aktiviti mutagen – tiada kesan negatif terhadap phenoxyethanol dikesan.

Dengan kesan berbahaya bagi phenoxyethanol dalam kosmetik, bahan itu mesti memisahkan kualitinya ke dalam komponennya. Komponen ini adalah asetaldehid dan fenol.

Acetaldehyde adalah karsinogen manusia. Apabila ia disedut, konjungtiva mata terganggu, saluran pernafasan menjadi meradang. Phenol menghalang kerja sistem imun.

Oleh itu, komposisi kosmetik sangat kecil. Sebagai contoh, dalam 250 ml syampu – hanya 1 sudu teh! Tetapi pada masa yang sama ia memenuhi fungsinya – ia memelihara formula sebatian dan tidak membenarkan terbina dalam bakteria patogen terbuka dan kulat cetakan.

Mengapa menambah bahan kimia untuk kosmetik?

Memperolehi produk pada bungkusan yang mana ia ditulis: terdapat 2 phenoxyethanol atau phenyl cellosolve, C8H10O2, takut akan kesan sampingan tidak seharusnya. Selepas kajian klinikal, didapati bahawa: bukan bahan fototoksik, atau alergen, atau rangsangan utama-bahan ini tidak!

  Sakit di lutut

Mengurangkan kesan pengawet pada kalium sorbate badan manusia, yang diperkenalkan ke dalam kosmetik dengan phenoxyethanol: 0.8% pengawet – 0.1% kalium sorbate.

Penggunaan phenoxyethanol

Dalam kosmetik, pengawet ini telah menemui permohonan dalam pembuatan:

 • bererti muka: tonik, losyen, balm, krim dan basuh untuk mencuci;
 • serum;
 • krim untuk mata dan bibir – terutamanya bahagian kulit yang halus;
 • kosmetik untuk rambut; Syampu, topeng, perapi, bilas herba;
 • Produk tanpa asid: lulur, cara untuk mengupas;
 • semua jenis produk kosmetik hiasan;
 • bermakna untuk kanak-kanak dari usia paling muda: krim, busa, basuh, balm;
 • pelbagai repellents.

Satu-satunya jenis kosmetik di mana pengenalan phenoxyethanol disebabkan oleh protes saintis adalah krim kuratif untuk ibu-ibu yang menyusu, yang direka untuk mempercepatkan penyembuhan puting ketika retak.

Sekiranya anda cedera, phenoxyethanol diserap ke dalam badan, tetapi bahan itu tidak dikira untuk kegunaan dalaman. Di samping itu, ia memasuki susu ke dalam badan bayi, dan boleh menyebabkan reaksi negatif – muntah akibat mabuk umum badan.

Mengapa menambah bahan kimia untuk kosmetik?

Pada bayi, suplemen makanan seperti itu, walaupun dalam jumlah mikroskopik, boleh menyebabkan gangguan makanan yang terdapat pada makanan – zat ini mempunyai kesan ketara terhadap organisma kecil.

Jika, apabila memilih ejen penyembunyian puting pada pakej, ia ditulis bahawa ia mengandungi monophenyl eter atau 2 phenoxyethanol, anda harus mencari ubat lain atau hanya menggunakan ubat semulajadi semula jadi untuk retak.

Apabila membeli solek yang berbeza, anda tidak boleh menolak untuk membeli tiub atau kotak yang anda suka kerana phenoxyethanol.

Mana-mana produk kosmetik mengandungi sekurang-kurangnya beberapa bahan pengawet dan antiseptik, jika tidak, mereka akan masam sehari selepas membuka bungkusan. Dan di manakah jaminan bahawa bahan pengawet lain kurang toksik?

  Krim muka sperma

Jika anda tidak menggunakan produk kosmetik untuk makanan dan membersihkan diri dari kanak-kanak yang ingin tahu, semua cuba mencicipi, tidak akan ada kesan sampingan ke atas penggunaan kosmetik dengan phenoxyethanol.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply