Penyediaan yogurt di rumah: cara dan resipi | pangudownloads.com
Memasak lazat

Penyediaan yogurt di rumah: cara dan resipi

Semua orang tahu tentang sifat-sifat yang bermanfaat seperti minuman masam manis seperti kefir. Ramai yang gembira dapat menguatkan kesihatan mereka, menggunakannya dengan kerap. Minuman ini dibuat oleh teknologi yang unik dan berbeza daripada rakan-rakan ternakan susu bukan sahaja dalam rasa, tetapi juga dalam harta benda.

Penyediaan yogurt di rumah: cara dan resipi

Keadaan utama untuk penyediaan kefir ini adalah kehadiran hanya dua komponen asas: susu dan ragi, yang disediakan pada kulat kefir. Ia adalah pada mereka, dan bukan pada bakteria laktik atau apa-apa fermentasi bakteria, bahawa produk ini dihasilkan.

Kini sangat sukar untuk mendapatkan kefir semulajadi, kebanyakan apa yang dibentangkan di rak - hanya "tiruan", Percubaan oleh pengeluar untuk memberikan harapan untuk realiti. Oleh itu, ramai yang berminat dengan soalan sama ada ia mungkin untuk menyediakan minuman berguna dari susu di rumah dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

Apa yang seharusnya?

Yang paling berguna untuk sistem pencernaan dan organisma kita secara keseluruhan adalah kefir segar, yang belum mencapai 3 hari dari saat pengeluaran. Ia adalah produk ini yang merangsang peristalsis usus, membantu membersihkan tubuh, membantu menghilangkan pound tambahan dan mengembalikan kelembutan kepada angka.

Walau bagaimanapun, mencari produk sedemikian di rak kedai adalah bermasalah, kerana semua yang sama "segar dan betul " memahami pembeli dengan cepat.

Dalam kes ini, satu-satunya cara untuk mendapatkan produk segar, lazat dan sebenar di atas meja anda adalah untuk menjadikannya di rumah. Sediakan minuman susu masam domestik tidak begitu sukar, perkara yang paling penting ialah membeli susu berkualiti dan masih mendapat hak kefir untuk menggunakannya sebagai starter.

Sekiranya anda mendapati produk yang baik dan tidak berjaya, jangan kecewa, kerana pilihan kedua untuk membuat minuman rumah yang lazat adalah penggunaan starter khas.

Adalah penting untuk diingati bahawa dengan cara penyediaan minuman susu ayam ini di rumah, susu yang digunakan untuk tujuan ini semestinya akan dirawat haba.

Penyediaan yogurt di rumah: cara dan resipi

Oleh itu, susu kedai pasteur sudah cukup untuk membawa ke suhu 40 darjah, dan seluruh rumah mesti direbus. Susu botol atau skim juga boleh digunakan.

Perlu difahami bahawa kandungan lemak susu yang lebih rendah, semakin cair dan "cahaya" akan menjadi produk akhir.

Ramai orang mengelirukan produk, yang diperoleh apabila susu pro-masam dengan kefir. Malah, ini adalah perkara yang sedikit berbeza.

Apabila susu secara semula jadi masam, proses ini disebabkan oleh aktiviti bakteria asid laktik. Hasilnya adalah produk yang dipanggil susu curdled. Sekiranya susu itu sedih, tidak kira betapa kerasnya anda cuba membuat kefir daripada itu, ia tidak akan berfungsi.

Resipi klasik

Masa yang paling popular dan terbukti adalah apa yang dipanggil resep kefir buatan sendiri klasik.

Untuk mempersiapkannya, anda memerlukan bahan-bahan berikut:

  • 900 ml susu;
  • 100 ml kefir semulajadi, sentiasa segar (untuk masam);
  • Atas permintaan 1 sudu besar. sudu gula.

Susu dipasteur hendaklah dipanaskan pada suhu 37-40 darjah (direbus - sejuk), dimasukkan ke dalamnya 100 ml pemula dan tempat yang berhati-hati.

Seterusnya, bekas dengan campuran itu hendaklah ditutup dengan kain kapas padat dan dihantar ke tempat gelap yang hangat selama sehari. Selepas masa ini, anda perlu meletakkan minuman siap di dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Sebelum digunakan, ia mesti dikacau.

Adalah lebih baik jika produk susu ibu yang dihasilkan dimakan selama 1.0-1.5 hari, kerana dalam tempoh masa ini ia amat berguna. Paling penting, jangan lupa untuk meninggalkan 100 ml minuman untuk ragi hidangan seterusnya.

Bagaimana membuat kefir dari susu dengan cepat? Dalam kes apabila kefir anda dengan baik adalah sangat penting untuk 6-7 jam akan datang, dan anda tidak berniat untuk minum kedai, anda boleh menggunakan yogurt atau multivark.

Penyediaan yogurt di rumah: cara dan resipi

Dalam kes ini, penyediaan kefir dengan peranti ini akan mengambil masa 3-6 jam bergantung pada model dan jenis peranti. Apabila yogurttnitsy digunakan semasa memasak, suhu ambien juga mempengaruhi - semakin rendah, kefir lebih lama akan disediakan.

Bagaimana cara membuat kefir dari susu? Jika anda ingin menggunakan minuman ini untuk penurunan berat badan, maka untuk penyediaannya anda harus menggunakan susu skim.

Kaedah penyediaan tidak berbeza dengan yang diterangkan di atas, tetapi ia tidak sepatutnya menambah gula, dan sebaiknya minum minuman ini pada hari kedua. Mereka yang sebaliknya mahu menjadi lebih baik dalam susu untuk penyediaan kefir perlu menambah 3-4 sendok makan krim masam lemak.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 + 3 =