Bagaimana untuk memberitahu suami saya tentang perceraian | pangudownloads.com
Psikologi

Bagaimana untuk memberitahu suami saya tentang perceraian

Beruntung bagi mereka yang boleh membawa cinta mereka selama bertahun-tahun, tanpa mengira masalah harian dan cabaran kehidupan. Tetapi, malangnya, perkahwinan sering tidak membawa buah-buahan yang senang. Kemudian salah seorang pasangan berfikir tentang memecahkan hubungan. Terutama bahagian keras adalah pemisahan seorang lelaki: mereka tidak suka perubahan, dan pemergian isterinya dianggap sebagai penghinaan peribadi. Itulah sebabnya, apabila memutuskan untuk membubarkan perkahwinan, seorang wanita sering menghadapi masalah bagaimana untuk memberitahu suaminya dengan betul tentang perceraian, yang tidak akan melibatkan pencerobohan dan konflik.

Bilakah perceraian merupakan penyelamatan?

Bagaimana untuk memberitahu suami saya tentang perceraian

Sebelum bersiap sedia untuk perbualan seperti itu, hak untuk berfikir, tetapi jurang itu benar-benar perlu?

Bukan mudah untuk memutuskan perpisahan, terutama jika keluarga runtuh. Sesetengah wanita lebih suka tidak berpuas hati daripada bersendirian. Ketakutan panik untuk bersendirian membuat seseorang menderita banyak: penghinaan, kemiskinan, malah pemukulan. Satu lagi sebab yang menghalang langkah pertama menuju perpisahan adalah ketergantungan material. Selalunya, untuk memberitahu suaminya tentang perceraian - bermakna kehilangan semua faedah kewangan yang diperlukan, yang bagi kebanyakan orang adalah yang paling utama.

Selalunya kanak-kanak berhenti: bayi tidak boleh berkembang tanpa bapa. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ibu bapa memahami bahawa seorang kanak-kanak memerlukan keluarga yang bahagia, dan bukannya satu yang hanya menyimpan demi kepentingannya - kebohongan dan saling menghormati. Jika tidak ada cara untuk menyelesaikan percanggahan yang timbul, jurang ini lebih berguna untuk semua anggota keluarga.

Bagaimana untuk memahami bahawa tiada apa yang boleh diubah, dan perkahwinan itu tidak akan menyelamatkan kanak-kanak, bekerja pada diri sendiri, atau penempatan semula?

Terdapat beberapa situasi, kemunculan yang mana dalam kehidupan mana-mana keluarga bermakna satu perkara - tidak ada harapan untuk masa depan yang cerah untuk keduanya.

Bagaimana untuk memberitahu suami saya tentang perceraian
  • Seorang suami tidak menghormati wanitanya. Apa yang dia dengar daripada dia adalah penolakan yang berterusan, penghinaan. Skandal itu boleh menyerang secara tiba-tiba, tidak kira di mana dan dengan siapa pasangan itu hidup. Adalah penting untuk berfikir mengapa seorang lelaki mempunyai sikap seperti itu terhadap isterinya. Sebagai peraturan, anak patung tidak patuh menunjukkan ciri-ciri sebegitu lama sebelum penciptaan keluarga. Wabak ketidakpuasan mereka jarang bermotivasi oleh sebab objektif. Lebih kerap - ini hanyalah satu alasan untuk mengatur pergaduhan yang lain. Apa pun perasaan yang melayang di dalam jiwa wanita kepada suami seperti itu, tinggal bersamanya bermakna menafikan diri sendiri peluang untuk mencari kebahagiaan wanita sejati. Ini satu perkara lagi jika pasangan itu tidak begitu. Metamorfosis tidak berlaku seperti itu, selalunya penyebab perubahan itu terletak pada wanita itu sendiri, kerana dia adalah penjaga perut. Maka cukup untuk melihat diri anda dari luar, cuba analisa kesilapan anda. Mungkin nasihat ahli psikologi keluarga atau kempen untuk pelbagai latihan akan membantu.
  • Kekejaman, keganasan, pemukulan. Situasi sedemikian adalah akibat langsung tidak menghormati pasangan, yang telah disebutkan di atas. Hanya ada satu aturan dalam hal ini: seorang wanita tidak boleh bertolak ansur dengan serangan - satu masalah untuk masalah tersebut hanya boleh didapati dalam perceraian.
  • Ketagihan alkohol, dadah atau ketagihan permainan. Sejumlah besar wanita di seluruh dunia tinggal bersama suami mereka yang alkohol, penagih dadah: sama ada kerana sebab-sebab yang disenaraikan di atas, atau dari perasaan belas kasihan palsu - itu bukan salahnya dia sakit. Di satu pihak, ini betul: seorang lelaki tidak boleh dipersalahkan kerana ketagihannya, tetapi, malangnya, statistik menunjukkan bahawa sangat sedikit orang yang menderita penyakit-penyakit ini dapat memulakan kehidupan baru. Segala-galanya bergantung kepada orang itu sendiri: kadang-kadang cukup untuk melawat ahli psikologi, pakar dalam narkologi atau mengambil ubat-ubatan khas untuk kembali ke kehidupan normal. Kadang-kadang satu hasrat cukup (jika tahap penagihan masih ada Bagaimana untuk memberitahu suami saya tentang perceraianmuka). Dan kadang-kadang tidak akan cukup wang, doktor dan ubat-ubatan di dunia untuk menetapkan orang itu. Untuk hidup di dekatnya tidak berubah menjadi neraka, anda perlu berfikir tentang perceraian.
  • Ketidakupayaan atau keengganan untuk menyokong keluarga, kekurangan kerja. Adalah penting untuk memahami apakah motif tingkah laku tersebut. Kadang-kadang suami mendapati sukar untuk mencari dirinya sendiri: kerana rasa tidak pasti, atau bandar di mana pasangan hidup, tidak dapat memberikannya pekerjaan. Ini adalah tipikal bandar kecil. Jangan segera mencela dan mencela seorang lelaki. Lebih banyak lagi yang betul akan menyokongnya, memujuk untuk melawat psikologi, di mana dia akan dibantu untuk mendapatkan keyakinan. Sebaliknya, jika kita menganalisis alasan ketidakupayaannya untuk bekerja, wanita itu memahami bahawa dia tidak boleh mengatakan apa-apa kecuali kemalasan dan infantilisme, perceraian adalah satu-satunya penyelesaian kepada masalah itu.

Jika rehat adalah satu-satunya keselamatan, sebelum anda memberitahu suami anda tentang perceraian, anda perlu menyediakan dengan teliti.

Bagaimana cara memberitahu suami tentang perceraian: nasihat ahli psikologi

Bagaimana untuk memberitahu suami saya tentang perceraian

Setelah menimbang semua "untuk"Dan"menentang"Dan setelah mendapati bahawa perhubungan yang tidak dapat dielakkan tidak dapat dielakkan, seorang wanita perlu berfikir tentang bagaimana membina perbualan yang menyakitkan untuk pasangan suami isteri.

Dialog yang teratur yang salah dianjurkan boleh membawa kesan yang serius: sikap bermusuhan terhadap satu sama lain, kehilangan keyakinan diri seorang lelaki, jika dia seorang yang lemah, atau serangan pencerobohan. Untuk mengelakkan semua ini, lebih baik bersedia terlebih dahulu dengan melawat ahli psikologi atau membaca nasihatnya di forum khas.

Cadangan utama adalah seperti berikut:

  1. Pilih tempat yang betul. Reaksi pasangan kepada berita mengenai rehat mungkin tidak dapat diprediksi. Malah orang yang lemah lembut, dalam keadaan marah, boleh menyebabkan kejahatan yang besar. Untuk melindunginya, lebih baik menjemputnya menjadi tenang, tetapi pada waktu yang sama tempat yang penuh sesak, di mana ada seseorang yang akan melindungi seorang wanita dari seorang lelaki. Kadang-kadang psikologi menasihatkan untuk menjemput ibu bapa untuk bercakap. Walau bagaimanapun, tidak mungkin suaminya akan senang dengan kehadiran orang lain dalam kegagalannya.
  2. Ambil sedatif. Ini perlu agar tidak menyerah kepada emosi. Ekspresi keluhan yang terkumpul, tangisan atau air mata tidak akan menyebabkan apa-apa: pasangan akan mengambilnya sebagai pergaduhan keluarga yang lain. Tugas seorang wanita yang berpisah adalah tegas, yakin dalam keputusannya. Anda tidak boleh memberi persuasi, janji, dan terutama usaha suaminya untuk menimbulkan rasa sayang diri. Jika perbualan ini matang, maka penambahbaikan dalam kehidupan keluarga tidak lagi akan berlaku. Sebaliknya, ia tidak disyorkan untuk mengambil alkohol "untuk keberanian". Ini adalah cara langsung untuk menjelaskan hubungan dan menyatakan penolakan bersama.
  3. Untuk membuat rancangan bercakap anggaran. Ahli psikologi sering dinasihatkan untuk merancang perkara penting. Begitu juga untuk perbualan yang serius. Adalah betul untuk membentangkan perbualan ini, cuba untuk menjangka reaksi seorang lelaki, soalan dan cadangannya. Untuk setiap pilihan yang mungkin untuk mencari jawapannya. Sesungguhnya mengikut pelan tidak berfungsi, tetapi kesediaan ini akan memberi kekuatan dan keyakinan wanita.
Bagaimana untuk memberitahu suami saya tentang perceraian
  1. Jelaskan sebabnya. Suami perlu diberitahu mengenai sebab-sebab yang mendorong langkah ini. Tetapi ini tidak bermakna anda perlu mula mengingati keluhan lama dan membuat tuntutan yang tidak berkesudahan. Ia perlu untuk dirumuskan terlebih dahulu - pertama sekali, untuk diri anda - motif utama untuk rehat. Ia sepatutnya menjadi masalah konkrit, benar-benar wujud, dinyatakan secara tegas, tetapi tidak bercanggah.
  2. Hormati Pasangan. Walaupun perbualan ini adalah satu langkah ke arah kehidupan yang baru, terpisah daripada satu sama lain, ia akan menjadi lebih betul dan berperikemanusiaan untuk mengekalkan hubungan baik dengan bekas suami. Adalah lebih baik untuk mengucapkan terima kasih kepadanya kerana kebaikan yang dia tinggal bersama, bukan untuk dipersalahkan untuk pemecahan: seorang lelaki akan memahami dengan sempurna kesilapannya sendiri, tidak perlu menekannya pada saat yang sukar ini.

Tidak semestinya patut dibicarakan tentang orang ketiga: walaupun perceraian diputuskan bukan kerana tingkah laku pasangan, tetapi semata-mata kerana perasaan telah berlalu kepadanya atau cinta telah timbul untuk yang lain. Berita tentang saingan yang bahagia boleh menjadi trauma psikologi bagi seorang lelaki.

Perceraian adalah langkah yang serius. Adalah penting untuk memahami cara memberitahu suami dengan betul tentang perceraian. Lebih penting lagi ialah memastikan bahawa ini adalah satu-satunya cara yang betul. Sekiranya tidak ada ketegasan dalam isu ini, anda sentiasa boleh cuba mengubah sikap terhadap satu sama lain. Siapa yang tahu, mungkin perjalanan bersama ahli psikologi akan membantu menyelamatkan keluarga?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

80 + = 84