Syndrom av "brinnande tunga" | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Syndrom av “brinnande tunga”

Vad händer om du har brinnande och bitterhet i munnen? Detta kroniska tillstånd kännetecknas av smärta i tungan, himlen, läpparna, tandköttet, tungens baksida, halsen och innerytan av kinderna. Bränning i munnen är i regel svår att ansluta med någon uppenbar orsak. För att förstå vad som orsakade sjukdomen kommer endast en erfaren läkare att kunna.

Enligt statistiken förekommer sjukdomen i genomsnitt 7 gånger oftare än hos män. Lider av syndromet av "brinnande tunga", mestadels medelålders människor, även om det händer unga människor. Andra namn på sjukdomen är glossodyni, syndromet för "brinnande läppar" eller stomatalgi.

Symptom på att brinna i munnen och halsen

Smärtsamma känslor tenderar att vara milda på morgonen och intensifieras och når en topp på kvällen. På natten kan brinnande i munnen inte störa, men nästa dag kommer symtomen tillbaka. Vissa patienter klagar av uthållig smärta, en annan lidande orsakar problem från tid till annan. Det här tillståndet kan vara i månader, eller till och med år.

Andra symtom på glossodyni inkluderar torr mun, läppar, domningar och stickningar i spetsen av tungan. I vissa fall finns det bitterhet och en metallisk smak av saliv.

Orsaker till sjukdom

Vetenskapsmän bestämmer inte orsakerna till att brinna i munnen. I många fall är detta fenomen bara ett symptom på kroppens allmänna sjukdom. Först efter att ha konstaterat frånvaron av en sjukdom som orsakade obehagliga känslor kan vi prata om syndromet som en självständig diagnos.

Det finns ett antal faktorer som bidrar till uppkomsten av stomatalgi:

Syndrom av "brinnande tunga"
 • Brist på järn, vitamin B, folsyra och andra ämnen som är nödvändiga för kroppen. Behandla orsakerna brännande känsla på läpparna och i munnen minskar i detta fall för att lägga till kosten för de saknade delarna, vare sig det vitaminer, salter, zink eller järn;
 • xerostomi, syndrom eller torrhet i munhålan kan uppstå efter intag av läkemedel på grund av autoimmun förstöring av bindvävnadssystem (Sjögrens syndrom), eller andra skäl. Brännande och torrhet i munnen, i detta fall kan behandlas genom att konsumera stora mängder vätska under dagen och använda konstgjord saliv;
 • Aptisk stomatit, eller candidiasis av den orala slemhinnan. Denna obehagliga svampinfektion kan orsaka permanent smärta i halsen, huden på läpparna, gommen och tandköttet. Du kan lära dig om sjukdomen genom utseende av förkroppsliga formationer på de inre ytorna av kinderna och tungan. Speciellt det uppenbara problemet är efter att ha ätit kryddig mat eller mat innehållande syra;
 • Den faktor som påverkar tillståndet i munhålan kan vara diabetes. Diabetiker lider oftare av infektionssjukdomar, de är benägna att förändras i blodkärl, inklusive de som finns i munnen. Detta leder till en minskning av smärtgränsen, så patienter reagerar starkt på eventuella yttre stimuli. Ta sjukdomen under kontroll, kolla blodsockernivån för att stabilisera situationen och minimera de negativa följderna av sjukdomen.
 • Kvinnliga hormonella förändringar, klimakteriet kan påverka de unga damerna i medelåldern och ge en bieffekt i form av brinnande slemhinnor. Tyvärr hjälper hormonterapi inte alltid till att bli av med syndromet.
 • Depression och ångest Låta inte bitterhet, smärta och brännande känsla i munnen direkt, men kan förbättra dessa känslor. Mot bakgrund av syndromet kan det finnas nya psykologiska problem - bruxism, eller vanan att knäppa tänder, böjande läppar eller tunga. Stress kan manifestera sig på den fysiologiska nivån: Sammansättningen och volymen av salivproduktionen kommer att förändras, vilket igen förstärker syndromet "brinnande tunga".Det visar sig en ond cirkel, som är svår att bryta. Det första steget till återhämtning är att inse problemet och börja kontrollera ditt beteende. Det är nödvändigt på alla sätt, inklusive användning av läkemedel eller folkmedicin, att motstå depression.

Andra faktorer:

Syndrom av "brinnande tunga"
 • Irriterande effekt av proteser eller hängslen;
 • allergi mot dessa utländska enheter (kontaktstomatit)
 • allergi mot vissa hygienprodukter för oralvård
 • vanan att sticka ut en tunga;
 • gastroesofageal reflux - urladdning i matstrupen av en vätska som finns i magen;
 • förändringar i salivets kemiska sammansättning
 • användning av medel för att minska blodtrycket
 • minskad nivå av sköldkörtelhormoner;
 • aggressiv behandling av cancer.

Som du kan se är orsakerna till att du brinner i munnen olika, så du kan inte göra utan att besöka tandläkaren. Mest troligt måste du berätta för medicinsk historia, skicka en serie tester och naturligtvis ligga på tandläkarstolen för en grundlig undersökning.

Om läkaren kommer att eliminera tandsjukdomar såsom afte, munsår och torrhet, liksom andra sjukdomar i tänder och tandkött, är det troligt att du kommer att behöva besöka läkare eller annan specialist för vidare diagnos.

Först efter läkaren kommer att se till att det inte finns några allergier, Sjögrens syndrom, brist på mineraler och vitaminer, samt kolla hormoner kan gå att tala om självdiagnos - en kronisk syndrom, som orsakas av en uppdelning eller dysfunktion av nerver som är ansvariga för överföring av smak och smärta i hjärnan.

Minimering av syndromets effekt på människor

Behandling av glossodyni syftar till att lindra dess symtom. Bland de läkemedel som är förskrivna läkare kan skilja tricykliska antidepressiva medel, analgetika, neuroleptika, bensodiazepiner, antikonvulsiva medel och andra medel, för att tillhandahålla skydd av slemhinnan hos patienten.

Men man måste förstå att effekten av alla dessa medel är individuell och leder inte alltid till det önskade resultatet i alla fall. Tyvärr finns inte universell terapi, och behandlingstiden kan inte förutses

För att lindra de obehagliga symptomen på syndromet "brinnande läppar" kommer det att bli enklare att göra:

Syndrom av "brinnande tunga"
 • Avstå från att skölja munhålan med alkoholbaserade produkter.
 • försök att minimera användningen av alkohol i vardagen;
 • Använd inte tandkräm med natriumlaurylsulfat;
 • fyll upp ett tuggummi med xylitol utan socker
 • ge upp drycker med hög syrahalt: kaffe, juice, mjuka alkoholfria drycker;
 • ge upp den dåliga vanan att röka.

Även om efter alla studier och behandlingsförloppet är smärtsensationerna inte helt borta, förtvivla inte.

En riktig kost, undvika skadliga vanor, normalisering av hormonella nivåer och konsumtion av alla kroppen behöver vitaminer och mineraler, förr eller senare kommer att leda till en normalisering av situationen, och problemet försvinner.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 33 = 36