Ventriculomegalie – cât de grave pot fi consecințele?

După ce am auzit mai întâi diagnosticul de ventriculomegalie a ventriculilor laterali la un copil, dorința naturală a mamei este să înțeleagă ce înseamnă această patologie, ce consecințe poate duce la aceasta? Să încercăm să aflăm când ventriculomegalia este periculoasă.

Ventriculomegalie moderată a ventriculilor fetali – ce este?

Ventriculomegalie - cât de grave pot fi consecințele?

Ventriculomegalia se referă la expansiunea ventriculilor laterali ai creierului. Deja în a 17-a săptămână de purtare a fătului, este posibilă detectarea patologiei cu ajutorul ultrasunetelor. În mod evident, creșterea sinusurilor este evidentă în imagini. Expansiunea, considerată patologică, este mai mare de 10 mm.

În acest caz vorbim despre o etapă moderată de expansiune. Dacă ventriculele sunt mărite cu 10-15 mm, vorbește despre o stare limită. Când ventriculii fetali sunt dilatați cu mai mult de 15 mm, există o patologie a dezvoltării creierului.

Spre deosebire de hidrocefalie, această patologie în timpul sarcinii este cel mai adesea caracterizată de expansiunea organelor fără absența creșterii capului. Aceasta nu înseamnă neapărat o extindere a perechilor. Un defect poate afecta numai unul din ventricule.

O persoană are 2 ventricule laterale, din care lichidul produs este deviat la a treia și apoi la a patra, conectat la canalul măduvei spinării. Cu dificultăți în retragerea fluidului cefalorahidian, sinusurile se extind, provocând o creștere a presiunii intracraniene și comprimarea țesuturilor înconjurătoare.

Ce este periculos pentru prezența ventriculomegaliei la făt?

Consecințele sunt cu adevărat grave. Când este tulburat ventriculomegalia, ieșirea în măduva spinării a fluidului cefalorahidian, care conține ventriculii laterali. Ca urmare, sistemul nervos fetal se dezvoltă incorect. Ulterior, copilul poate dezvolta anomalii precum paralizia cerebrală infantilă, hidrocefalie. Cu toate acestea, astfel de anomalii sunt consemnate numai în cazul unui proces rapid. Adesea fătul, în care se găsește patologia, nu este viabilă.

  Cum sa bei vitamina E pentru a fi frumoasa si sanatoasa

Este de remarcat faptul că ventriculomegalia la făt progresează dacă măsurile adecvate nu sunt luate în timp util. Prin urmare, este atât de important să nu pierdeți ultrasunetele și să respectați cu strictețe toate recomandările medicale.

Ventriculomegalia ventriculilor fetali: cauze

Din nefericire, până acum, cauza cauzată de o asemenea anomalie nu a fost clarificată.

Cu toate acestea, există o serie de provocatori capabili să conducă la o încălcare:

  • dificultatea de scurgere a fluidului cefalorahidian din ventriculii laterali, cauzată de secreția excesivă a acestui fluid;
  • traumatism fizic al creierului;
  • ereditate;
  • bolile infecțioase ale mamei au afectat fătul;
  • volumul insuficient al țesutului cerebral;
  • boli cerebrovasculare ale creierului.

Frecvența patologiei nu depășește 0,6%. Dar se observă că la femeile în vârstă de peste 35 de ani, fătul este de 3 ori mai susceptibil de a fi expus riscului de anomalie.

În plus față de factorul ereditar, un pericol particular este toxicoplasmoza și infecția cu citomegalovirus. Cu toate acestea, merită să ne amintim că orice boală infecțioasă în timpul sarcinii poate provoca întreruperi în dezvoltarea copilului, în special cu tratament incorect și independent cu utilizarea de droguri interzise în această poziție.

Ventriculomegalia ventriculilor fetali: simptome

Ventriculomegalie - cât de grave pot fi consecințele?

În cazul în care ventriculomegalia ventriculilor laterali nu a fost detectată la copil și tulburările au fost moderate în timpul sarcinii, consecințele sunt exprimate în starea excesiv de excitată a nou-născutului, lacrimă excesivă.

Uneori, copilul, dimpotrivă, poate fi prea calm.

Ventriculomegalia moderată la nou-născut nu duce la anomalii grave ale dezvoltării decât dacă progresează și este însoțită de complicații ale sistemului nervos.

În caz contrar, există simptomatologie corespunzătoare patologiilor cromozomiale, cum ar fi sindromul Edwards, Down sau Patau. Simptomele unui curs complicat al bolii: proeminența venelor, creșterea mărimii capului, mișcări convulsive.

  Cauze, simptome, tratament și prevenirea calcificării

Prin urmare, nu trebuie să neglijezi ultrasunetele în timpul sarcinii. Dacă fătul a fost expus la infecții sau hipoxie, ducând la o expansiune moderată a ventriculelor, doar 82% dintre copii nu suferă o dizabilitate funcțională după administrarea sistemului nervos central. Aproximativ 10% dintre copiii cu un curs complicat de defect au încălcări grave ale SNC, ceea ce duce la dizabilități.

Tratamentul ventriculomegaliei la sugari

Tratamentul patologiei se bazează pe diagnostic. Merită să considerăm că corectarea defectului la nivelul fătului este aproape imposibilă. În cazul patologiei moderate, medicul poate recomanda măsuri care să reducă riscul de progresie a defectului.

Dacă fătul se caracterizează printr-un grad ridicat de patologie, medicii propun să înceteze sarcina, deoarece marea majoritate a nașterilor va duce la nașterea unui copil neviabil sau condamnată la dizabilitate.

Tratamentul fătului cu un grad ușor depinde în mare măsură de cauză. De exemplu, se recomandă încetarea sarcinii cu o anomalie moderată, dar progresivă, dacă au fost detectate anterior anomalii cromozomiale la rudele mamei sau tatălui.

Dacă patologia este cauzată de prezența infecției la o femeie gravidă, ei tratează cauza, prescriu consumul de diuretice, care elimină excesul de lichid din organism și compensă lipsa de potasiu. Adesea se recomandă să se ia medicamente antihipoxice care saturează țesuturile cu oxigen. Din procedurile fizice sunt prezentate exercițiile, care ajută la întărirea țesuturilor musculare din zona pelviană, masaj.

Orice tratament se efectuează sub supravegherea unui medic care monitorizează cursul sarcinii. În cazul unei anomalii la nou-născut, tratamentul se bazează, de asemenea, pe simptomatologie și diagnostic. Adesea, în plus față de ultrasunete, unui copil i se poate atribui un MRT pentru creier, care permite o examinare detaliată a defectului.

Ventriculomegalie - cât de grave pot fi consecințele?

Un nou-nascut are ultrasunete a creierului in primele 1,5-2 luni de viata. În timpul acestui studiu, o atenție deosebită este acordată structurii organului, care dezvăluie cele mai mici devieri în dezvoltarea sa.

  Umflarea buricului la copii și adulți: cauze, simptome, moduri de tratament

Atunci când un nou-născut are un grad mic de expansiune a ventriculelor laterale fără progresie, nu este necesar un tratament. Scopul retragerii lichidelor și al rambursării medicamentelor cu pierdere de potasiu este, mai degrabă, un caracter de precauție.

Cu toate acestea, cu o tendință de progresie sau în prezența unui grad sever, neurochirurgul are adesea nevoie de ajutor.

În acest caz vorbim despre tratamentul chirurgical. Esența operației este instalarea unui șunt special care facilitează îndepărtarea excesului de lichid din ventriculele laterale, reducând astfel presiunea intracraniană și eliminând riscul de complicații.

Desigur, tratamentul chirurgical nu va ajuta să scapi de complicațiile cauzate genetic. Tratamentul chirurgical poate elimina problema provocată de alte tulburări, predispuse la dezvoltarea anomaliilor neurologice. Cu toate acestea, se demonstrează practic că intervenția chirurgicală și patologiile cromozomiale normalizează somnul copilului, ameliorează durerile de cap exprimate.

Pentru a nu manifesta ventriculomegalie a ventriculilor în făt, tratamentul nu este necesar. În absența unui factor moștenit, este suficient ca o femeie să respecte recomandările generale de prevenire – să evite stresul, să mănânce bine, să meargă mai des, să nu fumeze și să nu consume băuturi care conțin alcool.

Pentru orice infecție, trebuie să contactați imediat medicul dumneavoastră, evitând administrarea medicamentelor și folosirea medicamentelor populare. Într-un cuvânt, acordați mai multă atenție sănătății unui copil nenăscut.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector