Fesyen

Kasut platform tanpa kasut – musim panas dan musim sejuk, bagaimana untuk memilih mereka dan apa yang perlu dipakai

Oleh orang Yunani purba, orang-orang Rom merebak ke berjalan melalui lumpur pada hari-hari hujan, dipopularkan oleh pergerakan dihisap, tiada kasut platform tumit yang sangat bergaya hari ini, dan sering menarik golongan muda kepada rupa asal mereka. Bagaimana dengan betul memakai mereka dan dengan apa, apabila lebih baik untuk menolak kasut ini – ini dan soalan lain bimbang gadis-gadis yang membeli kasut itu.

Sejarah kasut di platform dan fesyen di negara-negara yang berbeza

Sejarah kasut ini bermula di teater Yunani Purba, di mana pelakon memakai sandal pada sol tebal atau gabus tebal. Mereka berbeza dari kasut bertingkat tinggi biasa dengan satu kaki tebal di seluruh kaki.

Peningkatan ketinggian lelaki, yang diperolehi oleh sandal itu, menekankan pentingnya orang yang meletakkannya. Kemudian idea itu telah diterima pakai oleh orang Rom. Tidak lama kemudian mereka mula memakai kardinal. Pada 1533 di Itali, Catherine de ‘Medici memakai kasut sedemikian untuk perkahwinan dengan Duke of Orleans, dan setelah itu mereka menjadi popular di Venice.

Ciptaan ini juga terpikat pada lelaki.

Di China semasa dinasti Qinn, bangsawan memakai kasut itu, ia dikaitkan dengan kekayaan, latar belakang dan kuasa yang tinggi.

Terima kasih kepadanya, anda boleh menyamarkan pertumbuhan yang rendah, difikirkan bahawa ini dapat meningkatkan kepentingan orang itu.

Tetapi ada sisi yang hambar untuk sejarah mereka. Pada abad keenam belas, platform ini popular dengan orang-orang Venesia, dan pada abad kelapan belas ia digunakan untuk berjalan melalui lumpur yang memenuhi jalan-jalan di Venice.

Pada abad kedua puluh, mereka menjadi sangat popular pada tahun 70-an dan 80-an. Pada mulanya, mereka dipakai oleh hanya gadis-gadis muda, tetapi ketika era disko datang, setiap orang yang modis mesti semestinya mempunyai sekurang-kurangnya sepasang kasut ini. Sesetengah bintang pop juga menyumbang kepada popularitinya. Rockers seperti David Bowie dan kumpulan The Kiss telah menjadikan mereka sebahagian imej mereka.

Di negara-negara berbahasa Inggeris, kasut ini tanpa tumit di atas platform dipanggil lebih rendah tumit, atau “Tumit tanpa tumit”, Masih tinggal hari ini masih dalam fesyen. Terutama popular adalah kasut sedemikian dalam musim panas, ia adalah tambahan yang sangat baik kepada stilization bergaya digabungkan dengan pakaian musim panas.

Tahun ini mereka boleh didapati dalam beberapa versi:

 • dengan jalur atau jalur anjal pada tumit;
 • dengan ikatan di sekitar pergelangan kaki (tali, pita lebar);
 • Kasut wanita dengan pengikat pada tumit, selalunya dengan poket zip;
 • dengan aci memanjang;

Platform pada kasut bergaya boleh dibuat dari bahan yang berlainan atau dihiasi dengan berlainan:

 • dari twine (a la espadrilli);
 • diperbuat daripada kayu;
 • dari gabus;
 • selalunya ia dilapisi dengan kain atau kulit;
 • model dengan platform tersembunyi.

Platform di bahagian depan kasut perlu tinggi 1.5-2 cm, seperti yang dinasihatkan oleh ahli stil moden. Bahagian atas kasut tersebut boleh dibuat dari bahan yang berlainan: kain berwarna, kulit, suede, pengganti kulit.

Gaya boleh sama-sama terkawal dan elegan, dan ultra-bergaya dan menyeronokkan:

 • Gaya romantis – dari kain berwarna dengan bunga dan corak;
 • safari – dalam spek, dengan motif kulit haiwan;
 • batu – dengan jalur kulit dalam gaya wanita Rom;
 • laut – bergaya di musim ini biru gelap, kadang-kadang dengan garis putih;
 • Sukan – seperti kasut atau balet flat.

Kasut di platform yang tinggi boleh menekankan kewanitaan dan menjadikan kaki lebih langsing. Walau bagaimanapun, mereka tidak sesuai untuk semua wanita, ada nuansa tertentu yang perlu diambil kira.

Siapa kasut yang sesuai di platform yang tinggi tanpa tumit

Apabila memilih kasut jenis ini, rasa perkadaran sangat penting.

 • Satu-satunya semacam ini disyorkan untuk wanita rendah dengan syal cukup besar, dengan syarat mereka mempunyai kaki yang cukup lama;
 • Gadis yang langsing dengan kaki yang panjang boleh memilih model dengan corak, tapak kaki berwarna dan topi berwarna;
 • Gadis-gadis yang mempunyai kaki yang cantik dan anggun akan memadankan ketinggian kasut dan sebarang hiasan – tali dan reben, bunga dan puncak bergaya;
 • Wanita yang berseri besar dan buku lali perlu memilih kasut seperti itu dari kulit asli dengan reben nipis atau reben di pergelangan kaki. Model kasut ini secara visual membolehkan anda memanjangkan kaki, kerana ia tidak mempunyai boot kasar;
 • Platform tinggi sesuai untuk wanita yang rendah, anggun dengan kaki nipis, dan juga untuk perempuan yang tidak boleh berjalan di tumit tinggi.

Pada kesempatan apa anda boleh memakai kasut?

Kasut-kasut ini, kerana pelbagai gaya dan reka bentuk boleh dipakai untuk hampir semua kesempatan. Bukan sahaja kasut, tetapi juga sandal, espadrille, kasut dan kasut balet akan memuaskan selera mana-mana wanita.

Varian stylisasi dengan alas kaki di atas platform tanpa tumit:

 • di kemuncak musim panas, sandal pantai wanita musim panas, espadrilles dengan bunga, jalur, boleh dipakai dalam gaya oriental digabungkan dengan pakaian panjang dalam gaya hippie bahan-bahan ringan seperti linen, sutera, dan jubah dan dibakar seluar dalam gaya bohemian, di bawah skirt longgar;
 • untuk berjalan-jalan di sekitar bandar dengan kawan-kawan pada hujung minggu anda boleh memakai kasut atau balet flat di platform dengan kombinasi seluar, jins;
 • untuk bekerja – kasut kulit pada platform warna neutral biasa digabungkan dengan seluar yang elegan, pakaian atau skirt;
 • pada pesta – kasut pada platform yang tinggi dengan bersinar atau tali dengan peningkatan dengan kombinasi pakaian renda, bingkap atau seluar jeans.

kasut platform kasut lebih selesa dengan tumit, semasa ia mempunyai hampir kelebihan yang sama – menjadikan angka dada lebih menarik menonjol lebih baik, punggung dibangkitkan dan kaki semakin licin dan lebih lama. Lelaki fikir ia kelihatan sangat menarik.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Eleanort 28.06.2024 at 13:15

  Excellent content! The way you explained the topic is impressive. For a deeper dive, check out this resource: EXPLORE FURTHER. What do you all think?

 • Leave a Reply