Fesyen

Keindahan beku: nilam merah jambu

Sapphire adalah salah satu jenis batu permata yang paling indah, digunakan secara meluas dalam pengeluaran perhiasan elit. Nenek moyang kita menganggap sapphires menjadi bintang langit, hadiah dewa kepada manusia, dan mengagumi mineral-mineral hebat ini dengan sifat mistik dan sifat-sifat ajaib. Mari kita bercakap mengenai safir dan jenis mereka dengan lebih terperinci.

Apa yang kita tahu mengenai safir

Keindahan beku: nilam merah jambu

Safir berharga adalah sejenis corundum, serta perhiasan ruby ​​yang lebih biasa. Diterjemahkan dari bahasa Latin, perkataan "safir"Bermakna biru dan mineral dinamakan demikian kerana kebanyakan mereka mempunyai warna biru yang berbeza dalam nada.

Batu-batu semulajadi boleh mempunyai warna-warna lain: terdapat hijau, merah jambu, oren, tidak berwarna dan gelap biru corundums nilam.

Dalam pengeluaran barang-barang perhiasan, yang paling penting ialah yakons, yang dicat dengan nada biru bunga jagung, spesies seperti ini ditambang di Kashmir, di tempat kedua yang diminta adalah mineral ungu dan biru, yang dibangunkan di Sri Lanka dan Ceylon.

Rarity juga dianggap sebagai nilam merah jambu tepu, yang dalam keadaan semula jadi tidak begitu biasa. Fesyen untuk corundum merah jambu datang ke dunia perhiasan melalui hadiah perkahwinan Putera Charles Princess Diana - kebesarannya diserahkan kepada orang pilihannya cincin dengan nilam merah jambu.

Blue azure semulajadi mempunyai kekuatan yang tinggi dan hampir kurang dalam ciri-cirinya kepada mineral yang paling sukar di planet ini - berlian. Ia adalah melalui ujian untuk kekuatan yang mungkin untuk membezakan batu permata tulen daripada turmaline dan cordierite yang tidak begitu berharga.

Pelbagai corundum nilam dan batu mahal berbentuk bintang - di dalam berwaspada, bintang yang terang muncul kira-kira enam hujungnya.

Corundum nilam berbintang

Safir berbintang adalah subspesies dari batu biru, mereka sangat jarang dan oleh itu sangat dihargai oleh perhiasan di seluruh dunia. Daripada spesies stellate, perhiasan yang paling mewah dan mahal dibuat.

Keindahan beku: nilam merah jambu

Bintang di dalam permata itu disebabkan oleh cahaya atau asterisme - pembiasan cahaya di wajah semula jadi yonter mencipta kesan bintang di dalamnya. Hujung bintang yang berharga mungkin tidak menjadi enam, tetapi dua belas, dan corundum tersebut lebih dihargai.

Yachon Azure dengan bintang mesti dikenakan potongan khas, yang memungkinkan untuk meningkatkan kesan cahaya bintang. Dan kecerahan dan kejelasan bintang itu sendiri bergantung pada berapa banyak kekotoran asing yang terkandung di dalam struktur mineral dalaman, kerana ia disebabkan oleh kemasukan yang kecil dari zarah "bukan asli" dalam kekisi kristal dan corak sedemikian dibuat di dalamnya.

Kami telah mengatakan bahawa warna nilam boleh berbeza, tetapi pelbagai corundum yang sangat istimewa adalah jacons asli merah jambu.

Langka nilam merah jambu semulajadi

Dalam pembangunan deposit nilam, mineral warna biru darjah ketepuan yang berbeza-beza paling kerap dijumpai - korundum merah jambu jarang berlaku, dan terutamanya yang besar.

Batu-batu semulajadi dari teduh yang serupa mempunyai warna warna yang paling mewah - dari warna merah muda pucat hingga campuran mawar dan ungu. Mineral memperoleh warna merah jambu lembut kerana kandungan kromium dalam mikropartikel. Lebih banyak kromium dalam kisi kristal, nada yang lebih cerah akan menjadi.

Nilai corundum merah jambu bergantung lagi kepada warna: lebih cerah, batu lebih mahal. Pengecualian pelbagai nada merah jambu pastel - dalam kes ini, barang kemas menilai ketelusan dan kesucian mineral. Untuk corundum telus, sistem pemotongannya sendiri telah dibangunkan, tugasnya adalah untuk membuat refract cahaya dan bermain dalam batu.

Pelbagai warna mineral ini dibekalkan kepada pasaran perhiasan dunia dari Sri Lanka, kurang kerap dari lombong Burma dan Vietnam. Terdapat juga spesimen Madagascar.

Rawatan corundum merah jambu mempunyai keunikan tersendiri: ia boleh terdedah kepada kesan terma untuk meningkatkan kecerahan ciri-ciri warna mineral. Batu-batu dalam keadaan semulajadi di pasaran hampir tidak pernah berlaku.

Pengeringan nada merah jambu adalah sukar untuk dipotong dan oleh itu para perhiasan lebih suka bekerja dengan batu besar - sukar untuk mencari spesimen cahaya yang lebih kecil daripada satu karat.

Kini batu permata yang berwarna merah muda sekali lagi di puncak fesyen: baru-baru ini, kebimbangan perhiasan elit dengan nama dunia telah mengeluarkan koleksi perhiasan perkahwinan dengan batu-batu ini. Pengantin ditawarkan anting-anting mewah dengan nilam merah jambu, rantai dan diadem.

Keindahan beku: nilam merah jambu

Jaon kuning merah jambu tidak bernilai membeli pada lelongan dalam talian, kerana dengan tanda luar tidak mungkin untuk memeriksa keaslian batu itu. Buat anggaran kos dan kesinambungan corundum nilam merah jambu di bawah tenaga hanya ahli gemologi profesional di makmal.

Corundum merah muda dari zaman purba dianggap sebagai simbol cinta dan kesejahteraan, batu itu dikaitkan dengan sifat mistik dan juga ubat. Kami akan bercakap tentang sifat yang serupa dengan nilam merah jambu di bahagian akhir artikel kami.

Ciri mistik, ajaib dan penyembuhan zirafah

Jenis merah jambu merah jambu dan merah jambu berwarna yakhontas dianggap sebagai batu kepunyaan dewi cinta - Venus. Oleh itu, perhiasan dengan para ahli astrologi menasihati memakai mereka yang ingin mencapai kebahagiaan dalam cinta, pengantin, isteri muda. Perhiasan dengan corundum nilam secara tradisinya dianggap sebagai hadiah terbaik untuk perkahwinan.

Ia juga dipercayai bahawa cincin dari mineral ini akan menjadi jimat yang boleh dipercayai dari kebohongan, fitnah, fitnah dan iri hati. Anting-anting dengan mineral untuk wanita muda dan ibu akan berfungsi sebagai perlindungan yang kuat terhadap mata jahat dan kerosakan. Kadang-kadang permata dengan corundum ringan bahkan dimasukkan ke dalam buaian bayi, sehingga dia tidur dengan tenang dan tidak menentu.

Dengan cara itu, ia adalah corundum nilam yang memiliki harta sihir yang unik: walaupun hiasan dengannya akan diseberang atau dicuri, mineral masih akan terus melindungi dan melindungi pemilik pertama dan benar. Atas sebab ini, perhiasan dengan safir sering kali jatuh ke dalam kategori keluarga.

Bagi keserasian pada tanda-tanda Zodiak, azimat yang ideal akan bagi semua yang dilahirkan di bawah buruj Sagittarius. Wanita sangat disarankan untuk memakai bros dan loket yang boleh meningkatkan daya tarikan dan seksualiti mereka.

Mistik juga percaya bahawa mineral berlapis berwarna telus mempunyai kesan menenangkan pada jiwa, membantu menyembuhkan luka jiwa, menghilangkan kenangan yang menyakitkan dan tidak menyenangkan.

Keindahan beku: nilam merah jambu

Barang kemas sapphire disyorkan untuk memakai dan wakil profesion kreatif: mereka mengaktifkan potensi kreatif, menyumbang kepada pembangunan bakat.

Dalam perubatan bukan tradisional, yahont digunakan untuk merawat penyakit kardiovaskular, rawatan kemandulan wanita dan penyakit lain dalam sistem pembiakan wanita. Minyak digunakan untuk menyembuhkan keradangan pundi kencing dan sebagai pemangkin yang mempercepatkan kesan ubat-ubatan yang berfaedah.

Untuk tujuan perubatan, ia menjadi serbuk atau batu semulajadi digunakan untuk kawasan penyakit atau kepada tubuh yang menderita. Dalam keradangan kulit yang teruk, lelaki perubatan rakyat disyorkan untuk mengurut dengan mineral, membawanya ke atas kulit.

Kami ingin anda mendapatkan batu yang menakjubkan dan unik dalam koleksi anda. Bersinar bersama!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 3 = 1