Gezellig huis

Hoe de blauweregen van China goed te planten en te verzorgen?

Bloeiende wisteria is een vuurwerk van lange, heldere en kleurrijke geurige borstels. De blauwe, paarse, roze en witte trossen hangen in kanten draden, waarin het onmogelijk is om niet verliefd te worden. Zelfs de gereserveerde Japanners houden van deze klimplant en decoreren hem met plezier in hun tuinen.

Hoe de blauweregen van China goed te planten en te verzorgen?

Wisteria Chinensis, Wisteria sinensis – een klimmer met een dicht bladerdak, schiet die een hoogte van 20 meter bereiken, het behoort tot het geslacht van bladverliezende klimplant peulvruchten afkomstig uit Oost-Azië ..

De bloeiwijzen bereiken 30 cm, lossen praktisch in één keer op met de opening van bladeren en blijven de hele zomer bloeien. Het bloeit vaak opnieuw in augustus.

De plantenkweek in de tuin wordt door veel ontwerpers en tuinders gebruikt voor het verticale tuinieren van het landhuis.

Het neemt met zijn ongeëvenaarde decorativiteit een minimum aan ruimte in beslag, maar creëert een onvergelijkbare huisgezelligheid. Blauweregen (of blauweregen – de tweede naam) kan een eenvoudig uitziende muur perfect decoreren – het is een uitstekende tuin “Climber”, groeit, klampt zich vast aan eventuele steunen en hekken. Ze kan de onooglijke delen van de tuin draperen, de binnenplaats verdelen met groene schermen, bescherming hebben gekregen tegen de zon en de wind.

Elegant geveerd gebladerte versterkt de decoratieve aard van de plant, de gouden overlopen versterken de herfsttuin effectief. Als de blauwe regen goed is getrimd, is het mogelijk om een ​​boomstronk of een boomachtige rechtopstaande vorm te vormen. Het past zich perfect aan de stedelijke omstandigheden aan, onder dekking kan vorst op korte termijn worden verdragen.

Wisteria floribunda – blauweregen is een rijkelijk gebloeide (of veelkleurige) inheems in Japan. Het bereikt een hoogte van 10 m en heeft een grote (tot 50 cm) hangende trosvormige bloeiwijze met bloemen van violetblauwe tinten. Het begint 15 tot 20 dagen later te bloeien dan de Chinezen, nadat de bladeren zijn opgebloeid. In dit geval gaan de bloemen in haar geleidelijk open: vallen van de basis van de handen naar beneden. Wisteria floribunda bloeit tot half juni, en sommige soorten bloeien weer van juli tot augustus. Dit soort blauwe regen is meer decoratief dan Chinees: wanneer de bloei groot eindigt (tot 45 cm lang) fungeren de bladeren als een uitstekend decor. Het is ook vorstbestendig.

Er zijn verschillende decoratieve vormen: roze, witte, paarse badstof, grof-kist (bloeiwijzen groeien tot 1,5 m), met bont blad.

In de VS wordt de koudebestendige blauwerige blauwe maan met blauwe bloeiwijzen afgeleid. Het verdraagt ​​vorst tot -37 ° C zonder onderdak.

Hoe de blauweregen van China goed te planten en te verzorgen?

Wisteria Chinese proliferatie (Wisteria Sinensis Prolific) blauwachtig-violette bloemen met een basis van een lichtere schaduw.

Ze worden verzameld in lange borstels. De stam van de proliferatie begint al te bloeien vanaf het 2e of 3e jaar na het planten, bloeit overvloedig en lang in mei, onder gunstige omstandigheden, bloeit opnieuw in augustus.

Hij groeit tot 6 m en voegt 1-2 m per jaar toe. Bladeren zijn complex, groen, worden geel in de herfst. Shoots curl naar rechts. Goed bestand tegen het Poolse klimaat, maar het vriest in de strenge winters.

Wisteria Chinese alba – struiken met witte borstels worden beschouwd als een van de meest opvallende vertegenwoordigers van dit soort lianen. Alba groeit voornamelijk in China. De hoogte bereikt 10 m. Het bloeit gelijktijdig met de opening van de bladeren in april en mei.


In de eerste jaren van het leven van alle blauweregen groeien lange en dunne takken, dan vormden zij een dichte boomstam diameter van soms meer dan 15 cm. De hoogte limiet is slechts de hoogte van de dragers waarop ze worden geweven. Blauweregen – planten zijn zeer duurzaam, ze leven tot 100 en zelfs 150 jaar.

Regels en kenmerken van groeiende blauweregen van Chinees

Het planten en verzorgen van de liaan is niet bijzonder moeilijk. Het is voldoende resistent tegen ziekten en zelden blootgesteld aan plagen, maar soms lijdt het aan rupsen, groene bladluizen.

Om de plant goed groeit en fluffily bloeide, is het genoeg om te observeren eenvoudige regels:

  • kies een zonnige en beschutte plaats (de op het zuiden gerichte muren van het huis zijn het best geschikt);
  • Zorg voor wijnstok duurzame en sterke ondersteuning – in haar grote zeiloppervlak, en zelfs de jonge scheuten worden onafhankelijk wankelen rond de steun die zal leiden tot problemen bij het verwijderen van wijnstokken in de herfst te verbergen voor de vorst;
  • bodem kiest licht, niet erg nat, vruchtbaar, goed doorlatend (het voelt erg slecht in kalkrijke bodems);
  • in de plantenbak maat 60h60h50 cm is het het beste om een ​​mengsel van turf, zand, humus en graszoden te gieten in een verhouding van 1: 1: 1: 3
  • matig gedrenkt, niet heel vaak – als gevolg van een te natte grond blauweregen kunnen de bladeren en knoppen dumpen, in de hitte is het beter om te spuiten, en eind september bijna stoppen met water geven – zodat de plant is het beter voor te bereiden op de winter;
  • Breng in de periode van ontluikende en bloeiende vloeibare meststoffen aan (verdun daarvoor 10-20 g meststoffen in een emmer water en gebruik ze op 1 m² oppervlak).

Kleine trucs en geheimen van zorg

Hoe de blauweregen van China goed te planten en te verzorgen?

Wisteria planten in potten of potten, waar het goed ontwikkeld is, gevolgd door regelmatig snoeien, vormen van bonsai en is geweldig voor Japanse tuinen.

Als je het correct maait, kun je een schijnboom laten groeien en het in de herfst dragen in een kamer met een temperatuur van 8-10 graden, een vochtigheid van 65-75% en een goede verlichting. Water is in de winter erg klein en snijdt de jonge jonge scheuten in het vroege voorjaar af naar 2-3 sterke nieren.


Groei struik in de eerste zomer, in ieder geval beter in de container, en al daar om zijn skelet te vormen. Laat 2-3 sterke scheuten en geef ze de kans om zoveel mogelijk te groeien. Terwijl ze groeien, bind ze vast, anders stoppen ze in ontwikkeling en zullen hun tips verwelken. In de regel groeit de blauwe regen met de nodige zorg in één seizoen naar de maat waarmee u hem in de daaropvolgende jaren snijdt (ongeveer 2 m, de plant is groter dan de reeds problematische huid).

Aan de vooravond van de winter, bedek de blauwerige zaailingen, vooral de jonge. Vertakte de takken van de steun en op de grond. Prikopalis basisgedeelte (pour meerdere emmers grond) nestelen ademend scheuten en droog materiaal – agrovoloknom of doek naald sparren takken (bij afwezigheid daarvan worden gebruikt kartonnen dozen met gaten), droge bladeren.

Besteed speciale aandacht aan snoeien, omdat de juistheid en tijdigheid ervan afhankelijk is van de overvloed aan bloeiende blauwe regen. Bloemknoppen worden gelegd op het hout van vorig jaar en ouder, evenals bloemscheuten van geringe lengte, die dit jaar zijn gekweekt. In dit opzicht, jaarlijks sterk gesneden (tot een lengte van 30 cm) van de takken van vorig jaar. En in augustus worden de scheuten van dit jaar ingekort tot 4-5 nieren. De volgende snoei is in het vroege voorjaar, na het verwijderen van de schuilplaats, het aanpassen van de hoogte van de plant, het een vorm geven en het verwijderen van de droge en bevroren scheuten.

Hoe de blauweregen van China goed te planten en te verzorgen?

Als u besluit wisteria te verspreiden, doe het dan met behulp van lagen – dit is de meest effectieve en arbeidsintensieve methode. Misschien is het kweken uit zaden, maar met deze methode worden variëteitkenmerken uiterst zelden overgedragen. Bovendien hebben de zaden een voldoende lage kiemkracht – ongeveer 25%. De resulterende zaailingen bloeien later en niet erg weelderig.

Ga in het voorjaar af van jaarlijkse sterke scheuten, ze gaan beter wortel schieten. Maak er een mes op met een schuine snede in het midden en langs de stam. Plaats de incisieplaats vervolgens in een pot gevuld met voedende kleiwortelgrond.

Om de beworteling te verbeteren, behandel de lagen met een oplossing van heteroauxin. Bind de bovenkant van de shoot vast aan de steun. Dus, aan het einde van de zomer, is de wortel gevormd met voldoende wortels voor transplantatie.

In de tuin aan de basis van de blauwe regen kijk je effectief naar hyacinten van donkerpaarse tinten, witte tulpen en gele narcissen, hazelaarhoen en gewone wolfberry.

Als u deze koningin zo pretentieloos hebt verzorgd, kunt u vele jaren genieten van de vele kleuren en het heerlijke aroma.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply