Kesihatan wanita

Kesan positif dan negatif daripada pensterilan terhadap wanita

Sekarang terdapat banyak kaedah kontrasepsi. Satu seperti itu pensterilan wanita.

Kesan positif dan negatif daripada pensterilan terhadap wanita

Inti kaedah ini adalah pelanggaran patensi tiub fallopian, kerana di tempat ini sperma menanam ovum.

Contents

Kaedah pensterilan

Sebelum ini, operasi itu dilakukan melalui pemotongan rongga abdomen. Dalam kes ini, tiub rahim dibalut dan dipotong antara filamen. Kaedah ini sangat berkesan, kerana recanalisasi (pemulihan) jarang terjadi. Kelemahan yang ketara adalah insisi yang penting, jadi pensterilan dilakukan terutamanya semasa operasi lain, contohnya, selepas bahagian caesar.

Operasi sedemikian dilakukan dalam majoriti dengan bantuan laparoskopi: mereka membuat 3 lubang kecil di rongga perut, memasukkan kamera video mini dan alat endoskopik kecil di dalamnya. Campur tangan pembedahan sedemikian dilakukan di hospital ginekologi.

Operasi untuk pensterilan dengan laparoskopi wanita dilakukan dengan dua kaedah: penyumbatan mekanikal tiub dan elektrocoagulasi (cauterization).

Pilihan pertama melibatkan pengenaan cincin atau dua klip pada tiub fallopian dan persimpangannya. Kliping itu sendiri adalah pilihan yang kurang dipercayai, kerana klip itu boleh dipotong dan paip akan dipulihkan. Operasi, bergantung pada teknik dan teknik, berlangsung 10-30 minit.

Dalam kes kedua, paip dihentikan oleh electrocoagulant atau pengikis elektrik. Akibatnya, dindingnya tetap bersatu di bawah tindakan semasa.

Terdapat juga kaedah culdoscopy, yang melibatkan campur tangan melalui faraj.

Mini-laparotomi terdiri daripada menusuk kawasan pubik, sekurang-kurangnya 5 cm.

Ligation pembedahan tiub fallopian boleh dilakukan dalam kes berikut:

 • Apabila melakukan operasi lain pada rongga perut;
 • Dalam patologi radang organ-organ panggul;
 • Dengan endometriosis;
 • Selari dengan operasi pada rongga perut atau rahim pelvis.

Pembedahan pada rongga perut meninggalkan parut, dengan laparoskopi – parut kecil, yang kemudiannya tidak dapat dilihat, budaya tidak meninggalkan sebarang bekas.

Seperti yang dinyatakan di atas, pensterilan boleh dilakukan selepas bahagian caesar, dalam fasa kedua kitaran haid, dan selepas penghantaran semula jadi – selepas 2 bulan.

Kontrasepsi mutlak

Bagi sebarang campur tangan pembedahan yang lain, terdapat kontraindikasi untuk pensterilan.

Antaranya:

 • Kehamilan;
 • Penyakit radang ginekologi akut;
 • Penyakit aktif, penyakit kelamin (rawatan dilakukan sebelum operasi);
 • Perekatan penting pada rongga abdomen dan pelvis kecil, yang merumitkan campur tangan pembedahan;
 • Kehadiran deposit lemak yang ketara;
 • Hernia umbi;
 • Pelanggaran pembekuan darah;
 • Diabetes;
 • Penyakit kronik paru-paru dan jantung.

Apabila menjalankan laparoskopi di bahagian perut, tekanan dicipta dan kepala harus dimiringkan ke bawah. Tindakan sedemikian boleh mengelakkan aliran darah di dalam hati atau mengganggu keteraturan degupan jantung.

Kebaikan dan keburukan pensterilan untuk wanita

Kesan positif dan negatif daripada pensterilan terhadap wanita

Kelemahan yang signifikan adalah ketidakpatuhan relatif prosedur. Tetapi senaman ini membolehkan anda untuk menyingkirkan masalah-masalah kontrasepsi sekali lagi, terutamanya bagi wanita selepas 35 tahun yang ingin menjalani kehidupan seksual yang penuh, tetapi adalah terhad dalam mengambil kontraseptif hormon, tidak boleh menggunakan alat intrauterin.

Pakar berpendapat bahawa operasi itu mengurangkan risiko keradangan pelengkap, kerana cara utama melalui jangkitan yang dijangkiti disekat.

Ramai yang berminat sama ada pensterilan menjejaskan latar belakang hormon. Seseorang boleh menjawab dengan tegas bahawa tiada kerosakan yang akan berlaku, kerana tiub fallopian tidak menghasilkan hormon. Ini dilakukan oleh ovari.

Selepas prosedur, ovulasi dipelihara, haid dan PMS berlaku. Di samping itu, seorang wanita boleh disenyawakan buatan, kerana telur terus dihasilkan.

Sterilisasi seorang wanita tidak dapat dipulihkan, jadi dia boleh melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi, kerana kehamilan tidak akan berlaku.

Prosedur ini adalah satu-shot, jadi tiada kos pasca operasi diperlukan. Keperluan untuk membeli kondom, pil kawalan kelahiran tidak lagi perlu.

Perlu diperhatikan bahawa pensterilan tidak melindungi daripada jangkitan seksual.

Selalunya dalam apa-apa kejadian yang tidak mahu mempunyai anak-anak pada masa depan memerlukan, tidak berpeluang menggunakan kaedah lain jika terdapat risiko memindahkan penyakit keturunan kepada anak masa depan.

Ia tidak disyorkan untuk mengatasi kaedah ini kepada wanita di bawah 30 tahun yang tidak mempunyai anak yang mempunyai masalah dengan kehamilan, tanpa hubungan tetap, dengan keinginan pasangan seksual. Perlu diingatkan bahawa akibatnya boleh menjadi tidak dapat dipulihkan walaupun dengan hasrat kuat untuk mengembalikan fungsi melahirkan anak.

Selepas operasi, dan juga pada masa itu, penyakit jantung, hipertensi arteri, dan arrhythmia boleh bertambah buruk. Terdapat kemungkinan perkembangan tumor pelvis dan pendarahan. Diabetes mellitus, umbilical atau hernia inguinal, menandakan kekurangan nutrisi juga boleh berkembang.

Akibat pensterilan untuk wanita

Operasi dijalankan hanya oleh persetujuan sukarela pesakit. Memandangkan latihan membawa kepada penghapusan fungsi melahirkan anak, perhatian diberikan kepada kaunseling.

Wanita itu diberitahu secara terperinci tentang pensterilan, kelebihan dan kekurangan kaedah kontrasepsi ini. Maklumat ini adalah objektif dan disediakan untuk membantu wanita menimbang kebaikan dan keburukan, mengambil keputusan yang disengajakan dan tepat.

Seorang wanita akan diberitahu bahawa:

 • Terdapat cara lain untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini, sebagai contoh, pensterilan lelaki adalah prosedur kurang berbahaya;
 • Penindasan tabung adalah campur tangan pembedahan, iaitu, operasi penuh dengan segala akibat yang mungkin, termasuk tempoh pasca operasi. Mungkin ada hematomas yang kemudiannya akan diselesaikan, tetapi pada mulanya mereka akan menyebabkan ketidakselesaan. Semasa prosedur, terdapat risiko kerosakan pada organ dalaman, jika kaedah campur tangan melalui rongga perut dipilih;
 • Selepas operasi yang berjaya, seorang wanita tidak akan dapat mengandung secara semula jadi. Kira-kira 3% pesakit ingin kembali fungsi melahirkan anak. Walaupun pembedahan moden membolehkannya dilakukan, namun prosesnya kompleks, sukar dan tidak selalu membawa kepada hasil yang diinginkan;
 • Dalam keburukan adalah kemungkinan kehamilan ektopik selepas pensterilan. Apabila terdapat tanda-tanda yang sama, doktor mula-mula mempertimbangkan pilihan ini. Persenyawaan disebabkan oleh beberapa faktor: perkembangan fistula utero-peritoneal selepas electrocoagulation, oklusi yang tidak mencukupi atau reanisasi tiub.

Selepas pensterilan

Kesan positif dan negatif daripada pensterilan terhadap wanita

Dalam tempoh selepas operasi, tenaga fizikal sepenuhnya dihapuskan selama 2 minggu. Dalam dua hari pertama anda tidak boleh mandi dan mandi. Untuk mencegah penampilan edema di tapak insisi, pendarahan dan kesakitan – digunakan.

Hubungan seksual dikecualikan selama 2-3 hari. Ia perlu menggunakan kondom semasa 20 jalur sihat, kerana sebaik sahaja selepas pembasmian kemuluran 20 ejakulasi selesai.

Apabila membuat keputusan mengenai pensterilan, seorang wanita harus mengambil akibatnya dengan kesungguhan maksimum, menimbang kebaikan dan keburukan, menilai merit dan demerits prosedur ini.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply