Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim? | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim?

Pembersihan rahim dilakukan untuk diagnosis dan untuk tujuan terapeutik. Di dalamnya, lapisan dalaman endometrium, terletak di dalam rongga rahim, dikeluarkan dengan instrumen ginekologi khas atau dengan sistem vakum.

Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim?

Nama-nama prosedur lain: mengikis gynecologic atau curettage.

Pada masa ini, pengikatan dilakukan di bawah anestesia umum, pengecualian adalah pembersihan vakum rahim, ia dilakukan di bawah anestesia tempatan, kerana ia kurang menyakitkan. Di rantau ini serviks expander yang diperkenalkan, kemudian sudu, curette atau hysteroscope - Gabungan lalu membolehkan yang paling kualitatif menjalankan prosedur secara terperinci untuk menilai kualiti dan tepat menggambarkan gambaran klinikal penyakit ini.

Bagaimana hendak membersihkan

Sebarang pembersihan rahim - dengan pendarahan, semasa pemeriksaan atau selepas bersalin hanya dilakukan di hospital.

Lapisan atas selaput lendir uterus dikeluarkan, dipanggil fungsional, yang secara semula jadi ditolak semasa haid. Lapisan basal tidak terjejas. anestesia intravena diabaikan hanya apabila pembersihan rahim dijalankan selepas melahirkan anak - kerana sedikit pendarahan atau keping plasenta kiri dalam rahim. Pada masa ini, serviks cukup besar untuk tidak menyebabkan wanita sakit.

Dalam kes lain, anestesia dilakukan sebelum penyebar dimasukkan. Kemudian beberapa pemeriksaan dimasukkan ke dalam rongga pada gilirannya - mereka memanjangkan leher ke dimensi yang diperlukan. Secara langsung, pengikatan dilakukan dengan sudu pada pegangan panjang yang disebut curette. Endometrium dikupas dihantar ke makmal untuk diperiksa. Sekiranya histeroskop dimasukkan ke dalam rongga rahim semasa kelengkungan diagnostik, prosedur ini mengambil masa 40 minit hingga satu jam; pembersihan Blindly mengambil masa 15-20 minit.

Pembersihan rahim dengan endometriosis atau syak wasangka proses onkologi dilakukan dalam dua peringkat - pertama kanal serviks dikikis dan peluh rongga rahim. Semua bahan yang diterima diperiksa sebagai sampel berasingan.

Untuk menjelaskan diagnosis, pengikatan ditetapkan dalam kes seperti berikut:

Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim?
 • apabila nod myomatous muncul dan meningkat;
 • sebelum pembedahan untuk mengeluarkan myomas;
 • Untuk memantau perubahan patologi dalam endometrium;
 • apabila disyaki proses malignan.

Untuk tujuan terapeutik, prosedur dijalankan dengan diagnosis seperti:

 • untuk mengeluarkan polip;
 • penghapusan hiperplasia endometrium;
 • apabila berlaku postabortion atau komplikasi selepas bersalin;
 • dengan pendarahan berat.

Sekiranya prosedur itu dijalankan secara terancang, maka mereka cuba menetapkannya sebelum orang-orang bulanan terpaksa pergi. Hanya dalam hal ini, mungkin untuk mengurangkan akibat negatif campur tangan pembedahan.

Kaedah vakum

Pembersihan vakum adalah 2 jenis: mesin dan manual. Manual lebih kerap digunakan - ia lebih selamat.

Prosedur ini dijalankan mengikut algoritma berikut:

 1. Pengembangan serviks dijalankan dengan cara yang sama seperti kuretase konvensional, hanya anestesia yang sering dilakukan tempatan, pesakit tidak tidur;
 2. Setelah menentukan panjang probe rahim khas yang dimasukkan ke dalamnya tiub sedutan melekat picagari - apabila kaedah manual atau elektroaspiratoru - dengan kaedah mekanikal;
 3. Apabila kateter berputar, bahan dikumpulkan untuk diagnosis atau rongga uterus dibersihkan.

Petunjuk untuk pembersihan vakum:

Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim?
 • pengguguran sehingga 5 minggu;
 • dengan pengguguran spontan untuk mengeluarkan bahagian telur janin;
 • membetulkan kesilapan selepas pengguguran biasa - ini mengurangkan risiko kerosakan pada lapisan dasar endometrium;
 • penyingkiran tisu plasenta selepas penghantaran;
 • pengumpulan cecair atau darah dalam rongga rahim dengan hematometer;
 • pendarahan rahim.

Ia adalah mustahil untuk menggunakan kaedah, apabila seorang wanita mempunyai fibroid, penyakit radang organ sakit puan etiologi berjangkit, endometriosis dan kehamilan ektopik, jika perempuan itu menjalani pengguguran atau seksyen cesarean adalah kurang daripada 8 bulan yang lalu.

Walaupun pada hakikatnya bahawa kaedah vakum dianggap sebagai yang paling berperikemanusiaan dan kurang traumatik untuk organ-organ pembiakan, komplikasi daripadanya adalah sama dengan kesan-kesan buruk yang timbul selepas mengikis biasa.

Ini termasuk:

Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim?
 • proses keradangan;
 • penembusan badan dan serviks;
 • kegagalan hormon;
 • kemandulan menengah.

Jika seorang wanita mempunyai peluang untuk memilih kaedah mengikis, maka keutamaan biasanya diberikan kepada vakum. Penunjuk yang sangat penting adalah jawapan kepada soalan: "Selepas membersihkan rahim, berapa hari darah mengalir?". Selepas prosedur dilakukan dengan vakum, pendarahan berlangsung dari 5 hari ke seminggu.

Selepas curettage biasa - tidak kurang dari 2 minggu.

Nuansa kuretage diagnostik

Memandangkan pengikatan diagnostik pada dasarnya merupakan intervensi operatif, penyediaan untuk itu dilakukan dengan cara yang sama seperti operasi rutin.

 • Pesakit memberikan analisis umum air kencing dan darah;
 • fluorografi;
 • hasil dari smear dan bahan-bahan diagnostik CITO semestinya ditunjukkan dalam arah;
 • khusus - darah untuk biokimia, koagulasi, kumpulan, HIV dan sifilis;
 • Pemeriksaan ultrasound adalah wajib;
 • anda mungkin memerlukan kardiogram ...
Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim?

Selebihnya ujian dan peperiksaan adalah mengikut budi bicara doktor. Campurtangan operatif ditetapkan 2-3 hari sebelum kitaran haid. Sebelum beroperasi, mustahil untuk makan dan minum - sudah selama 8 jam.

Wanita diberi amaran terlebih dahulu: selama sebulan selepas mengikis, rehat seksual diperlukan. Memutuskan operasi, wanita cuba mengetahui berapa lama selepas ia bermula haid? Selepas kaedah vakum - jika tiada kegagalan hormon, haid bermula dalam masa 30 hari.

Untuk mengatakan apabila haid datang selepas pengikatan diagnostik yang dilakukan dengan tangan adalah mustahil - ia bergantung kepada reaksi individu organisma kepada prosedur yang dipindahkan. Apabila pendarahan bermula, anda perlu menganalisis bagaimana aliran haid berlaku. Tidak normal dianggap sebagai pendarahan yang sedikit, dan banyak. Abundant adalah haid, apabila pad perlu diubah setiap 3 jam, atau lebih awal. Warna gelap bulanan menandakan permulaan proses keradangan.

Semua tanda-tanda ini - sebab yang baik untuk berjumpa doktor. Baki kedua sepatutnya tanpa komplikasi dan kitaran haid akhirnya dipulihkan kepada 3-4 bulan selepas mengikis. Begitu juga, seseorang tidak boleh menjawab dengan jelas apabila selepas pembersihan rahim anda boleh menjadi hamil. Ia semua bergantung kepada sebab pengikatan diagnostik. Sekiranya berlaku penamatan kehamilan secara spontan, perlu melakukan pemeriksaan yang teliti terhadap sebab-sebab yang menyebabkan fenomena ini dan menjalankan rawatan. Lebih awal daripada 8-12 bulan mengandung tidak rasional - ini boleh membawa kepada keguguran yang biasa.

Penyelarasan diagnostik telah dijalankan untuk mengeluarkan telur janin dengan beku
kehamilan.

Siapakah yang ditetapkan prosedur diagnostik perubatan, seperti membersihkan rahim?

Kehamilan beku boleh menyebabkan penyakit berjangkit; gangguan dalam sistem endokrin, penyakit autoimun.

Selepas menghapus jangkitan, anda boleh merancang untuk hamil selepas 2-3 bulan, untuk memulihkan sistem endokrin, anda memerlukan 2-3 tahun. Dengan penyakit autoimun, permulaan kehamilan adalah mengikut budi bicara doktor yang hadir dan seseorang mesti bersedia menanggung kanak-kanak di bawah kawalan ketat.

Apabila pembersihan rongga rahim telah ditetapkan untuk tujuan diagnostik dan keadaan umum membolehkan anak itu dilahirkan, adalah mungkin untuk mendekati konsep sebaik sahaja lapisan dalaman endometrium cukup dipulihkan. Ini biasanya mengambil masa 3 hingga 6 bulan.

Perlu diingat: selepas membersihkan rahim, tubuh memerlukan tempoh pemulihan. Conception pada bulan pertama selepas pengkuretan jarang membawa kepada kelahiran anak berjaya - badan masih belum pulih, keseimbangan hormon tidak dipulihkan, dan ia adalah mungkin bahawa kehamilan tidak selamat.

Jika kehamilan itu telah datang dan ia dikehendaki, perlu mendaftar secepat mungkin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 + 3 =