Psikologi

Kenapa pengantara tidak faham dan bagaimana untuk memperbaikinya?

Keupayaan untuk mengekspresikan pendapat seseorang dengan betul dapat membantu kita untuk mencapai persefahaman bersama dalam apa jua keadaan – dalam perbualan dengan pasangan, anak lelaki, dalam pendidikan anak-anak, dalam bekerja dengan pelanggan dan pekerja. Untuk komunikasi mudah dengan teman wanita atau perbualan dapur dengan semangat “bagaimana keadaan anda hari ini“Frasa yang cukup mudah dan penyertaan manusia.

Tetapi jika anda mahukan orang lain melihat anda dengan serius dan mendengar sudut pandang, anda hanya perlu menghantar pendapat anda dengan jelas dan cekap. Bagaimana ini boleh dipelajari?

Contents

Bagaimana orang lain melihat kata-kata anda

Kenapa pengantara tidak faham dan bagaimana untuk memperbaikinya?

Pernahkah anda mempunyai perasaan kekeliruan dan kebingungan apabila kata-kata anda tidak difahami oleh pengantara? Ia menjadi menakjubkan mengapa anda tidak dapat menyampaikan pemikiran yang mudah, seolah-olah.

Kami bertutur dalam bahasa yang sama, kita boleh berkongsi dengan frasa bermakna, tetapi sebaik sahaja ia datang kepada mesej penting, antara bercakap seolah-olah dinding tumbuh – apa sebab?

Biasanya orang melihat ia bukan hanya sebagai satu set perkataan, bersama-sama dengan konteks psikologi kompleks – ini termasuk, sebagai contoh, untuk melakukan dengan anda secara peribadi, kesediaan untuk mendengar tempat yang bertentangan dengan pandangan, nada keseluruhan perbualan (tenang atau marah), dan juga tahap pendidikan interlocutors dan apa apa perasaan mereka masing-masing meletakkan kata-kata yang berbunyi.

Bukankah sukar untuk mendapatkannya? Namun, kita semua sering berkomunikasi tanpa membuat sebarang usaha istimewa untuk dipahami.

Terdapat lelucon tentera lama bahawa apa-apa yang boleh disalahfaham adalah salah faham. Jika anda benar-benar menghargai hasil perbualan, sambungkan semua kemahiran supaya pendengar memahami anda ke huruf terakhir. Dan kami akan menunjukkan kepada anda di mana masalah yang paling biasa berlaku, mengapa ia berlaku dan bagaimana untuk menanganinya.

Kenapa kadang kala kita tidak faham:

Kenapa pengantara tidak faham dan bagaimana untuk memperbaikinya?
 • Terlalu banyak kata-kata-kata pengantara itu kehilangan pemikirannya di kalangan pencerapan, butiran, fakta yang tidak relevan, tiba-tiba mengingati cerita yang sama;
 • Anda berkata terlalu sedikit. Miserliness kata-kata juga masalah, kerana orang lain harus memikirkan fakta-fakta yang hilang sendiri (dan percayalah, dia akan melakukannya, tetapi tidak memihak kepada anda);
 • Kosa kata yang kecil. Hal ini dapat diampuni untuk anak-anak, tetapi orang dewasa harus memilih ekspresi yang lebih tepat, menggunakan kata yang berbeda, sehingga mereka tidak perlu menjelaskan diri mereka dengan mengejek, menyedihkan “uh… “atau mengenyit, mereka berkata, anda sendiri telah memahami apa yang saya ingin katakan – lihat perenggan di atas, anda akan difahami, tetapi tidak sepatutnya;
 • Logik yang lumpuh itu hanyalah satu pelanggaran Tuhan dalam perbualan wanita dengan seorang lelaki. Kami ingin menyatakan semua sekali gus, tanpa hilang sebarang penting (pada pendapat kami) butir-butir memindahkan semua nuansa mood dan mencapai empati di setiap saat percakapan kita. Apa pada akhirnya? Caj tanpa ketiadaan logik, ketidakpastian, kekeliruan dan kekeliruan. Ia memalukan untuk mengatakan, tetapi sambungan logik dan maksud setiap ayat perlu dikesan dengan jelas – ia adalah perlu untuk belajar;
 • Ghairah dengan sindiran. Inilah apabila anda dalam kemarahan mengatakan kebalikan dari pemikiran anda, dengan harapan bahawa pelukis sendiri akan menangkap ketidaksursuatan dan memahami bagaimana ia perlu – iaitu, sebaliknya. Kelemahannya ialah kecerdasanmu mungkin tidak menghargai – dan oleh itu mesej itu akan menjadi sia-sia dan tidak dapat difahami.

Apabila akan mengambil masa untuk menarik dirinya dalam kefasihan, maka anda boleh mendapati diri anda sebuah jurang sedikit dan menghadapi beberapa kesulitan bercakap seni. Perkara utama adalah amalan, mendengar dengan teliti kepada diri sendiri dan orang lain, menumpukan pada pemikiran pusat. Dan kini bermula dengan beberapa helah praktikal yang akan segera meningkatkan komunikasi anda dengan sesiapa sahaja.

Bagaimana dengan cepat belajar bagaimana untuk menyatakan pemikiran dengan betul

Dari cadangan umum, mari kita beralih kepada yang konkrit – setiap nasihat di bawah akan membantu anda meningkatkan keupayaan anda untuk menyatakan diri anda: 

 • Baca. Buku-buku popular mengenai perniagaan dan psikologi akan dilakukan lebih baik daripada klasik Rusia lama. Dari yang pertama anda akan belajar bertukar ucapan yang lebih berjaya, difahami oleh orang moden, daripada daripada karya Dostoevsky dan Turgenev. Walaupun yang terakhir ini pasti lebih baik daripada novel romantik wanita;
 • Tulis daripada buku dan majalah cadangan, yang, pada pendapat anda, berwaspada. Anda boleh menggunakan berpuluh-puluh ungkapan orang lain sebagai templat untuk pernyataan anda, satu-satunya perkara, berhati-hati untuk relevannya;
 • Mulakan blog atau blog di Internet. Secara bertulis lebih mudah untuk digunakan untuk merumuskan pemikiran anda dengan betul, anda akan cepat terbiasa membuang yang berlebihan dan menumpukan perhatian kepada intipati apabila anda membaca semula dan membetulkan apa yang telah anda tulis;
 • Elakkan kata-kata peribahasa dan perbualan yang digodam – sering makna mereka dipadamkan dengan begitu lama sehingga anda dapat terkejut mendapati bahawa anda telah disalahpahami;
 • Mula menulis buku nota “Hari saya dalam 6 perkataan“- untuk hari ini, latihan ini semata-mata tidak wujud. Ia akan membentuk tabiat yang dinyatakan secara ringkas dalam beberapa minggu;
 • Ucapkan pidato, perhatikan diri anda di cermin, supaya anda dapat dengan lebih teliti menyaring frasa yang tidak perlu – kesan pemerhati mewujudkan keajaiban;
 • Cara paling cepat ialah mencari seorang kawan dengan ucapan yang laconic dan luas dan mengamalkan cara ekspresinya. Tiada apa-apa yang malu – kita semua belajar dari satu sama lain!

Betapa betul untuk menyatakan pemikiran dalam surat itu

Kenapa pengantara tidak faham dan bagaimana untuk memperbaikinya?

E-mel atau surat tradisional dalam sampul surat mengandaikan bahawa anda telah menyediakan kandungannya dengan baik.

Sebagai peraturan, menghantar mesej, kita tahu bahawa sudah mustahil untuk menukar teksnya, oleh itu, sangat penting untuk menulis dengan jayanya buat kali pertama. (Seolah-olah tidak perlu maka dalam surat yang berulang-ulang untuk menerangkan apa yang anda maksudkan secara khusus, melengkapkan diri anda dan mengelirukan penerima.)

Untuk menulis surat yang mudah difahami dan cantik, gunakan penerimaan penerbit. Bayangkan, maka anda adalah editor, anda perlu menerbitkan artikel baru, buku, dll. Kualiti teks akan bergantung kepada segala-galanya – tinjauan pembaca, pengkritik, reputasi dan pendapatan anda.

Sudah tentu, jika anda hanya mengucapkan tahniah pada makcik anda pada Tahun Baru, ia akan menjadi sukar untuk dimartakan. Tetapi mengenai isu-isu kerja anda boleh merosakkan kes itu secara penuh, jika anda tidak mengganggu dengan kenyataan yang jelas.

Pertama sekali, tentukan tujuan mesej. Ia bergantung kepada struktur surat itu. Anda hanya boleh menyenaraikan fakta dan menyerahkannya sebagai maklumat untuk refleksi – kemudian melihat ketepatan dan kebolehpercayaan fakta-fakta, jangan menulis komentar dan ramalan anda.

Sekiranya penjelasan diperlukan, bina teks pada formula klasik: apa yang perlu dilakukan? – mengapa? – Apa yang sepatutnya hasilnya? Semuanya! Tanpa butiran emosi, aduan dan ancaman. Dan dengan cara itu, dalam surat nada tdk sopan tidak kurang berbahaya berbanding dengan komunikasi secara langsung, tidak menggunakan ungkapan kasar, jika tidak hasilnya akan memukau anda tidak selesa kerana anda mungkin unik dinyatakan.

Setelah memikirkan pemikiran dalam teks, baca semula beberapa kali dengan kuat (tentang diri anda), letakkan diri anda di tempat penerima. Adakah ia semulajadi? Adakah setiap kalimat keluar secara logik dari sebelumnya? Semak literasi anda – dan hantar dengan selamat, anda melakukannya dengan betul.

Bagaimana untuk berkomunikasi melalui telefon atau skype

Dalam mod jauh, ia juga penting untuk dapat menyatakan pendapat anda dengan betul. Sediakan untuk perbualan dengan tenang berfikir tentang segala yang anda mahu untuk memberitahu pihak yang satu lagi, tuliskan perkara utama daripada mata – tidak ada lebih daripada tiga, lebih baik akan menjadi salah satu mesej tertentu.

Kenapa pengantara tidak faham dan bagaimana untuk memperbaikinya?

Sebelum bercakap, bacalah kata-kata anda, semak untuk melihat jika sekeping maklumat penting hilang. Malah dalam urusan sehari-hari, ini kadang-kadang menjadi tidak masuk akal: anda bersetuju untuk berjumpa dengan rakan “oleh metro“, Dia akan menunggu di platform, dan kamu – di permukaan, pada langkah-langkah.

Di telefon, lakukan perbualan perniagaan dengan buku nota – abstrak harus berada di hujung jari anda, supaya tidak kehilangan minat, jangan memberi apabila pelanggan mengetepikan. Bercakap satu pemikiran penting pada satu masa, kemudian tengok reaksi (soalan “Adakah anda faham?“Sesetengah menganggapnya tidak sopan, adalah lebih baik untuk bertanya sama ada cadangan itu sesuai, mudah, dan mendengar jawapannya).

Dan akhirnya: jangan terlalu kritikal terhadap diri sendiri. Para saintis telah mendapati justifikasi untuk ketidakupayaan kita untuk sentiasa fasih dan logik dalam apa jua keadaan – orang berfikir lebih cepat daripada yang mereka katakan, sepuluh kali lebih cepat! Kita hanya perlu mengambil dari aliran pemikiran intipati dan memilih kata-kata mudah untuk ini – tugas ini menarik, dan boleh dilaksanakan untuk setiap kita!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply