Psikologi

Ketidakpatuhan pasangan kerana perbezaan kumpulan darah

Pertemuan, jatuh cinta dan mewujudkan keluarga, orang jarang berfikir bahawa mereka mempunyai kumpulan darah yang berbeza dan faktor Rh. Mempunyai bayi diambil untuk diberikan, dan orang tidak sedar betapa bertuahnya mereka – terutamanya jika salah seorang daripada mereka satu kumpulan 4, dan lain – 1, dan monyet tidak sama.

Sekiranya kehamilan tidak berlaku untuk masa yang lama, mereka mula mencari punca ini. Kenapa alam tidak perhatikan dalam beberapa kes keserasian kumpulan darah rakan kongsi, dan bagi yang lain ia menjadi halangan dalam konsep – itu tidak dapat difahami. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan moden telah belajar bagaimana untuk membantu keluarga sedemikian.

Contents

Tanda-tanda ketidakcocokan rakan kongsi pada konsep

Terdapat ujian khas – nama mereka adalah postcoital. Untuk diuji, beberapa penyediaan diperlukan.

Oleh kerana ia menentukan ketidakcocokan pasangan untuk konsepsi?

Ketidakpatuhan pasangan kerana perbezaan kumpulan darah
 • Penunjuk yang boleh dipercayai ditentukan jika peperiksaan diri dilakukan dalam fasa ovulasi;
 • Adalah perlu untuk menjauhkan diri dari aktiviti seksual dalam masa 3 hari;
 • Sebelum bersetubuh, perlu membersihkan dengan teliti – tanpa menggunakan minyak wangi untuk kebersihan intim;
 • Selepas hubungan seks, perlu berbaring secara diam-diam di belakang selama kira-kira setengah jam, meletakkan bantal di bawah lembangan untuk menyimpan cecair seminal mungkin sebanyak mungkin;
 • Untuk mencuci sebelum lawatan ke doktor tidak perlu – jika tidak analisis akan menunjukkan hasil yang salah;
 • Selepas 6 jam – tidak lebih dari 10 – adalah perlu untuk membuat lawatan ke pakar ginekologi.

Doktor tidak akan melakukan apa-apa yang mengerikan, ia tidak akan menyakitkan. Tenggelam diambil pada kerusi ginekologi, seperti pemeriksaan biasa.

Smear adalah rahsia dari vagina di mana ekskreta betina dan sperma diletakkan di bawah kaca dan diperiksa di bawah mikroskop.

Semasa kajian, adalah perlu untuk menentukan:

 • kadar penghabluran mukus;
 • konsistensi rembesan;
 • keasidan – nilai pH medium;
 • diperpanjangkan.

Aktiviti – mobiliti – spermatozoa dikenalpasti – ia dikelaskan kepada 4 darjah:

Ketidakpatuhan pasangan kerana perbezaan kumpulan darah
 • A – tinggi progresif;
 • B – linear dan tidak linear, lambat;
 • B – mobiliti yang tidak progresif;
 • D – spermatozoon tidak berdaya maju.

Jika mendedahkan motilitas sperma – tahap C dan D, mukus serviks adalah tebal dan melekit, cepat terhablur, persekitaran berasid – ini bermakna bahawa ketidakserasian pasangan semasa hamil. Untuk melancarkan keluarga dalam kes ini, anda perlu menghubungi pakar untuk mendapatkan bantuan.

Ketidakpatuhan kumpulan darah semasa konsep

Permulaan konsep juga terjejas oleh ketidakcocokan darah pasangan. Walaupun dipercayai bahawa ketidakpadanan yang paling berbahaya bagi faktor Rh, tetapi kumpulan darah juga penting.

Yang paling sesuai untuk bersalin ialah darah kumpulan pertama. Jika darah ibu juga positif, maka soalan itu: “Bolehkah ada keserasian rakan kongsi pada konsep?“Tegas jawapan – TIDAK.

Antibodi terhadap objek asing tidak dihasilkan, sperma tidak ditolak, kehamilan pada masa depan – jika tidak ada faktor-faktor lain yang mempengaruhi kursus – pergi juga. Apa jua perbezaan kumpulan pasangan, ini tidak menghalang pembuahan.

Jika darah ibu bapa bertepatan dengan faktor Rhesus – walaupun terdapat ketidakcocokan dalam kumpulan – maka kehamilan yang lama ditunggu-tunggu itu boleh dalam masa yang ditetapkan. Dalam kes ini, kehamilan juga mudah diteruskan – anak mewarisi rhesus ibu bapa, tiada masalah timbul.

Jika janin mempunyai indeks ibu jika terdapat ketidaksesuaian dalam kumpulan atau rhesus, ketidaksekalan itu tidak akan berlaku. Kedua-dua badan tidak mempunyai agglutinin dalam darah, dan kemudian wanita membuat kehamilan dengan selamat.

Ketidakpatuhan pasangan kerana perbezaan kumpulan darah

Ketidakpatuhan pada konsep disebut infertilitas imunologi. Dalam kes ini, sel-sel imunologi pasangan dirasakan oleh badan wanita sebagai badan asing, dan dimusnahkan.

Seorang wanita mempunyai antibodi dalam darahnya yang membunuh sperma pada peringkat gabungan dengan telur. Sekiranya konsepsi berlaku, biasanya berlaku apabila, akibat penurunan status imun, antibodi terhenti.

Tetapi di peringkat embrio, badan itu sudah menggerakkan semua kuasa untuk melawan “musuh“, Dan eritrosit ibu, menembusi plasenta, memusnahkan sel-sel darah merah janin.

Walaupun ubat tidak tahu bagaimana untuk merawat ketidakserasian pada konsep, pasangan tetap mandul, dan jika mereka berjaya “bodoh“Alam, kehamilan yang lama ditunggu-tunggu berakhir dengan keguguran.

Untuk organisma ibu, perjuangan ini tidak berakhir dengan penolakan unsur asing. Wanita itu terpaksa pulih untuk masa yang lama, kerana hati bekerja “untuk dipakai“, Peningkatan ketara dalam saiz. Ini menyebabkan perkembangan anemia – anemia.

Jika seorang wanita masih haus kehamilan, bayi – semua 9 bulan berjuang untuk bertahan hidup – dilahirkan lemah. Beliau telah disahkan menghidap jaundis fisiologi, yang terpaksa merawat tempoh masa yang panjang dan kadang-kadang air pada otak, dan juga terencat mental, kerana keabnormalan fisiologi dalam peringkat embrio, memberi kesan kepada otak dan keadaan sistem saraf pusat.

Zon Risiko oleh Kumpulan Darah

Konsepsi mudah berlaku jika kumpulan darah seorang wanita dan seorang lelaki sama, atau seorang wanita – jika dilihat berkenaan dengan faktor digital – kumpulan itu lebih rendah.

Perkara yang paling sukar untuk hamil dengan wanita dengan kumpulan darah ke-4 adalah bertemu dengan lelaki yang mempunyai kumpulan yang sama dan lebih baik dengan faktor Rh yang sama.

Walau bagaimanapun, kumpulan darah masih kurang penting daripada faktor Rh, dan “terlibat dalam“Mereka bermula, hanya jika pasangan itu tidak dapat memenuhi impian mereka untuk masa yang lama – untuk mempunyai anak.

Apa yang perlu dilakukan jika tidak sesuai dengan konsep?

Ketidakpatuhan pasangan kerana perbezaan kumpulan darah

Sebelum ini, perlu melakukan perancangan kehamilan – doktor akan membantu untuk mengira masa terbaik untuk konsepsi, dengan memperkenalkan immunoglobulin, organisma ibu akan disediakan untuk pengenalan janin.

Mungkin perlu untuk menjalani IVF – dan embrio yang sudah terbentuk akan diperkenalkan ke dalam badan ibu, minggu pertama sentiasa mengawasi pembentukan antibodi dengan bantuan ubat-ubatan.

Apabila plasenta mula terbentuk, anda perlu melakukan biopsi chorion. Kadang-kadang diperlukan untuk menjalankan prosedur cordocentesis.

Cordocentesis – darah untuk kajian yang diambil adalah dari tali pusat janin, menetapkan parameter, lihat struktur genetik molekul, mengikut bilangan kromosom dalam sel-sel. Analisis ini membantu untuk memahami bagaimana janin dibentuk, tiada keabnormalan dalam pembangunan sistem organik.

Sekiranya terdapat anomali kongenital, keadaan – dalam kebanyakan kes – boleh diperbetulkan. Pada masa ini, pemindahan darah dilakukan pada peringkat intrauterin, menyesuaikan keadaan bayi masa depan dan mencegah penyakit perkembangan.

Perubatan moden akan membantu menyelesaikan masalah keluarga dengan bantuan persenyawaan in vitro atau inseminasi intrauterin.

Sekiranya kehamilan sudah lama ditunggu-tunggu dan dirancang terlebih dahulu, anda perlu mematuhi cadangan perubatan dan menyerahkan darah sebelum menentukan semua parameter yang perlu dibetulkan oleh doktor.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply