Memutihkan benda putih di rumah | pangudownloads.com
Rumah yang selesa

Memutihkan benda putih di rumah

Dari pembersihan kerap, benda putih menjadi kuning atau kelabu. Masalahnya bukan hanya pakaian, tetapi juga barang-barang dalam rumah – alas meja, tuala atau tirai. Bagaimanakah dan apa yang boleh diluntur produk, tanpa merosakkan kain, kami akan memahami lebih lanjut.

Pemutihan dalam mesin basuh

Terdapat banyak produk yang ada yang mempunyai kesan pemutihan. Setiap daripada mereka ditujukan untuk jenis kain tertentu. 

Memutihkan benda putih di rumah

Dalam ruang untuk detergen cecair, tuangkan seperempat cawan keputihan.

Sekiranya anda mempunyai banyak warna kuning atau kelabu, tambahkan larutan klorin.

Pilih basuh jangka panjang dengan pra berendam.

Kesan yang sama mempunyai pemutih serbuk, yang harus dipilih bergantung pada jenis kain. Sebelum menggunakan produk, baca dengan teliti arahan untuk digunakan, sebagai peraturan, mod prewash diperlukan. 

Basuh tangan dengan pra-perendaman

 • 2 sudu besar “Keputihan»Cairkan dalam 7 liter air sabun. Rendam hal selama 15 minit, kemudian bilas dengan teliti. Tindakan sedemikian hanya boleh didedahkan kepada kain kapas yang tidak takut terkena larutan klorin.
 • Produk berliku sebelum mencuci direndam dalam larutan sabun cuci. Untuk meningkatkan kesan pemutihan, anda boleh menambah beberapa titis amonia dalam penyelesaian ini. Alkohol disyorkan untuk digunakan kerana ia melembutkan air dan meneutralkan garam magnesium, yang memberikan tisu berwarna putih. 
 • Perkara yang dirampas juga boleh diputihkan dengan sabun cuci pakaian. Sabun sabun dengan sabun dan letakkan di dalam beg plastik. Kemudian ketatkannya supaya udara tidak masuk ke dalam beg, dan biarkan selama sehari.

Cara tradisional pelunturan

Memutihkan benda putih di rumah
 1. Untuk 2 liter air, ambil satu sudu teh hidrogen peroksida 3%. Dalam mortar yang disiapkan selama 15 minit, kurangkan perkara yang berwarna kuning atau berwarna kelabu. Jangan lupa untuk menjadikannya setiap 5 minit untuk mencapai kesan pemutihan seragam. Jika anda mencampur peroksida dengan soda, anda akan mendapat pakaian putih yang mempesona, walaupun preskripsi kelabu. 
 2. Untuk 5 liter air suam, ambil 5-6 sudu soda, kacau dengan baik. Dalam penyelesaian ini, tuangkan beberapa sudu ammonia, selama beberapa jam, rendam item yang memerlukan pelunturan. Selepas beberapa jam, bilas dengan baik dan basuh dengan cara tradisional. Dengan keseronokan berterusan, jangan hanya merendam, tetapi mendidihkan segala-galanya dalam penyelesaian soda. Ingat bahawa anda hanya boleh merebus produk kapas yang bukan item almari pakaian: tuala mandi dan dapur, serta peralatan tempat tidur, seluar dan kaus kaki. 
 3. Dalam dua liter air panas, larutkan segelintir garam, tambahkan satu sudu ammonia dan tiga sudu hidrogen peroksida. Untuk menguatkan kesan pemutihan, tambah lebih banyak dan detergen. Rendam hal selama 2-3 jam, kemudian basuh dengan cara tradisional. Penyelesaian ini boleh digunakan dengan selamat untuk bulu pelunturan dan kapas. 
 4. Asid Borik akan membantu memulihkan putih ke stoking, pantyhose dan golf. Larutkan beberapa sudu dalam air suam, rendam item dan biarkan selama beberapa jam. Kemudian mereka perlu dibasuh dengan baik dan dibasuh dengan cara yang biasa untuk anda. Anda juga boleh menambah sedikit asid borik secara langsung ke mesin basuh atau mendidih semuanya dalam penyelesaiannya. 
 5. Tuala dapur yang disapu boleh dipulihkan menggunakan serbuk mustard. Larutkan dalam air dan basuh tuala yang kotor. Selepas beberapa jam bilas mereka dengan air dan nikmati keputihan.
 6. Sekiranya anda secara tidak sengaja membuang barang-barang putih ke dalam dobi bersama-sama dengan yang berwarna, anda boleh menyimpannya dengan bantuan penyelesaian permanganat kalium. Setengah baldi air panas perlu mengambil 100 g detergen pakaian atau 2 sudu sabun parut dan 3-5 kristal kalium permanganat. PKalium permanganat adalah larut dalam air ke dalam warna merah jambu tak tepu. Semua bahan kacau sehingga busa tebal, rendam produk untuk sepanjang malam, dan bilas pada waktu pagi. Ini adalah cara pemutihan yang agak lembut, kerana di bawah pengaruh permanganat kalium, tisu tidak menjadi lebih kurus. 

Bagaimana untuk memadamkan perkara-perkara putih dengan betul

Memutihkan benda putih di rumah

Agar tidak perlu mencari kaedah pemutihan yang berkesan, mulailah mencuci mengikut cadangan berikut. Mereka akan mengekalkan rupa asal selagi mungkin.

 • Jangan membasuh barang putih dengan warna lain.
 • Produk rami dan kapas mestilah dicuci secara berasingan daripada kain bulu dan sintetik. Jika anda tidak mematuhi peraturan ini, mereka akan memperoleh warna kelabu.
 • Apabila mencuci mesin, gunakan peluntur serbuk, ia akan membantu mengekalkan warna putih.
 • Kain kapas dan linen dicuci pada suhu 60 darjah, untuk kesan pemutihan cahaya, tambah sedikit garam. 

Walaupun hakikat bahawa hampir semua perkara boleh memulihkan keputihan, ia tidak disyorkan untuk menggunakan ejen peluntur seringkali, kerana mereka sangat nipis tisu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 41 = 48

Adblock
detector