Tentukan pergerakan janin dengan ketenangan | pangudownloads.com
Saya ibu!

Tentukan pergerakan janin dengan ketenangan

Bayi masa depan, berada di dalam rahim ibu, menjalani kehidupan yang sangat aktif. Pergerakan pertama muncul walaupun di peringkat embrio - 8-9 minggu - dalam pembentukan asas-asas gentian otot.

Dari minggu ke-15, dia sudah mula bergerak secara sedar, bertindak balas terhadap bunyi atau gerakan ibu yang tiba-tiba. Dia menyentuh tali pusat dengan pemegangnya, mengerutkan kening, menutup mukanya dengan tangan, menolak kaki untuk memudahkannya diserahkan.

Tentukan pergerakan janin dengan ketenangan

Sejak 25 minggu, ramai wanita - tetapi tidak semua - merasakan pergerakan berirama dan tidak menyenangkan dalam perut - mereka boleh bertahan lama. Adalah dipercayai bahawa ini menunjukkan cegukan pada janin semasa kehamilan.

Dengan cincin rahim janin, kontraksi diafragma berlaku dengan cara yang sama seperti pada orang dewasa. Kontrak saraf mengembara, menyampaikan impuls kepada semua bahagian badan dan menyebabkan pemuliharaan organ-organ dalaman wanita melalui tali pusat.

Dalam sesetengah kes, semasa cegukan, rahim boleh memasuki nada. Apakah penyebab janin janin semasa hamil dan apakah keadaan ini memberi ancaman kepada ibu dan bayi masa depan?

Punca kesedihan

Faktor yang menyebabkan kontraksi berirama termasuk:

Tentukan pergerakan janin dengan ketenangan
  • Kerengsaan yang berlebihan diafragma janin kerana dia menelan cairan amniotik - cecair amniotik di mana dia sentiasa berada dalam rahim;
  • pembentukan sistem saraf, apabila badan menguji respon impuls saraf;
  • persediaan untuk pernafasan bebas dan proses menghisap dalam tempoh extrauterine.

Cegukan intrauterin berlaku apabila mood ibu hamil berubah, semasa keadaan tekanan atau kerengsaannya.

Jadi ia boleh bertindak balas "Anak" untuk berkomunikasi dengan bakal ibu bapa - Perbualan, mengusap perutnya. Sering muncul janin gangguan semasa mengandung jika wanita tersebut menjalani kehidupan yang sangat aktif - pergerakan mendadak dalam jangka masa panjang memaksa kanak-kanak untuk bergolek, supaya ia menelan cecair amnion, dan, secara semula jadi, naluri cuba untuk memulihkan fungsi badan.

Ganjil semulajadi tidak menyebabkan kesulitan janin, mereka bertindak seperti urut, merangsang kerja sistem organik. Ini menggeletar biasanya lulus dalam masa 20-30 minit dan tidak mempunyai masa untuk membuang masa depan ibu.

Bilakah keadaannya berbahaya?

Sekiranya penguncupan diafragma berlangsung lama selama beberapa hari, dan janin bergerak aktif, adalah mungkin untuk mengesyaki rupa keadaan hipoksia - kekurangan oksigen.

Hypoxia bukan penyakit, ia berlaku semasa kehamilan dengan perkembangan pelbagai proses patologi yang bukan sahaja dalam janin yang boleh berkembang, tetapi juga di dalam tubuh ibu hamil. Semasa hypoxia, pembentukan sistem organik terganggu, proses metabolik terganggu, dan ancaman penamatan kehamilan mungkin berlaku.

Tentukan pergerakan janin dengan ketenangan

Selalunya, punca hipoksia menimbulkan keadaan wanita. Dalam kehamilan, anemia adalah bahaya tertentu - tahap hemoglobin yang rendah dalam darah. Dalam kes ini, seberapa banyak yang diperlukan untuk perkembangan normal janin tidak disampaikan melalui plasenta.

Anomali dan penyakit sistem kardiovaskular menyebabkan kekurangan peredaran darah, yang mengganggu peredaran darah dalam pusingan ketiga peredaran - plasenta. Kelaparan oksigen disebabkan oleh peningkatan keperitan asma bronkial, dengan penyakit sistem pernafasan - bronkitis, pneumonia, pleurisy.

Mengganggu aliran oksigen ke kencing manis plasenta, gestosis, penyakit sistem kencing, dan menyebabkan jangkitan intrauterin kekurangan oksigen.

Kadang-kadang masa depan bayi itu sendiri "Bersalah", bahawa terdapat hipoksia. Bergerak secara aktif dalam persekitaran cair, dia melukai kord dan meremasnya - dan sebenarnya melalui tali pusat dan oksigen masuk ke dalam tubuhnya.

Bagaimana jika cegukan kerap?

Serangan yang kerap adalah penunjuk keadaan kehamilan, jadi apabila penguncupan yang berkekalan berlaku pada siang hari, anda perlu berjumpa doktor. Semakin cepat mereka menjalankan pemeriksaan yang diperlukan dan menubuhkan penyebab keadaan ini, semakin cepat ia dapat memberikan bantuan.

Langkah-langkah diagnostik berikut mungkin diperlukan: 

Tentukan pergerakan janin dengan ketenangan
  • kardiografi - semasa kajian ini, kadar jantung berbanding dengan
    aktiviti motor, dan mendiagnosis keadaan umum janin;
  • dopplerometry - tujuan kajian - kajian sifat aliran darah di dalam kapal wanita dan dalam pusingan ketiga peredaran - plasenta dan tali pusat, penentuan halaju aliran darah;
  • Pemeriksaan ultrasound membantu menentukan bukan sahaja keadaan janin - untuk menilai perkembangannya berbanding dengan istilah ini, tetapi untuk mendiagnosis komposisi dan konsistensi cairan amniotik.

Sekiranya diagnosis dibuat - hipoksia, kemungkinan besar, seorang wanita akan memerlukan kemasukan ke hospital. Aktiviti terapeutik yang dijalankan di bawah pengawasan seorang doktor akan membantu memulihkan keadaan normal dan menjaga kehamilan.

Hypoxia sangat berbahaya. Pada peringkat embrio awal, ia menyebabkan gangguan dalam pembentukan embrio, pada peringkat kemudian ia membawa kepada kekalahan sistem saraf pada masa depan bayi. Sekiranya hipoksia berlaku pada akhir trimester ketiga, seksyen cesarean segera mungkin diperlukan untuk menyelamatkan nyawa bayi, dan kadang-kadang ibu.

Kedudukan janin

Sebelum melahirkan, sangat penting untuk menentukan kedudukan janin yang betul - penyediaan untuk melahirkan anak bergantung kepada ini. Dengan kedudukan gluteal atau melintang, penghantaran semulajadi mungkin, tetapi bidan berada "Kesediaan nombor 1" - iaitu, dalam hal penghantaran yang teruk, kemungkinan melakukan campur tangan pembedahan ditentukan terlebih dahulu.

Tentukan pergerakan janin dengan ketenangan

Kadang-kadang doktor tidak dapat memahami apa kedudukan bayi itu, dan menghantar ibu-ibu masa depan kepada imbasan ultrasound.

Wanita sendiri pasti - mereka tahu bagaimana bersiap untuk melahirkan bayi, kerana kesulitan menentukan kedudukan janin. Mereka percaya bahawa di tempat mereka paling jelas merasakan kontraksi berirama, dan merupakan ketua bayi masa depan. Oleh sebab perasaan ini bersifat subjektif, doktor tidak mengambil kira mereka dan cuba membuat diagnosis yang tepat dengan kaedah perkakasan.

Terdapat cara yang lebih tepat untuk menentukan kedudukan anak itu secara bebas daripada mendengar rentak berirama. Anda perlu berbaring di belakang anda, berehat, dan cuba melihat dari sisi ke perut anda. Sekiranya bayi itu terbalik, maka kelihatan dua protuberances - kepala dan punggung. Kedua-duanya seharusnya terpengaruh secara fizikal. Jika dirasakan selepas menekan kacau, maka kepala ditentukan, ia menyimpang ke sisi dan kembali ke tempat, punggung masih.

Hasil kajian sedemikian tidak dapat menjamin kepastian 100% - seorang wanita semasa pemeriksaan diri mungkin salah. Ia tidak perlu bagi wanita hamil untuk mencuba sendiri dan menentukan di mana janin sedang makan. Dia tidak seharusnya berfikir tentang mengapa ini atau yang teragak-agak, jika ia tidak menyebabkan kecemasannya dan tidak sering berulang.

Sekiranya aktiviti motor terlalu tinggi atau, sebaliknya, dikurangkan, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Kontraksi berirama dari diafragma janin - penunjuk kesihatan bayi masa depan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

78 + = 79