Yang lebih baik - berjalan atau berjalan? | pangudownloads.com
Sukan dan kesihatan

Yang lebih baik – berjalan atau berjalan?

Menambah beban aerobik ke pelan latihan adalah cara terbaik untuk memperbaiki kesihatan sistem vaskular, memulakan proses kehilangan berat badan. Tetapi apa yang lebih baik dan lebih berkesan - berjoging atau berjalan? Mari kita faham!

Pergerakan adalah hayat!

Berjalan dan berjalan adalah latihan aerobik yang sangat baik yang meningkatkan kesihatan:

 1. mengawal berat badan;
 2. meningkatkan kualiti tidur;
 3. peningkatan mood dan tahap tenaga;
 4. pengurangan tekanan darah dan kolesterol.

Latihan aerobik yang kompleks mengurangkan risiko kanser, kencing manis dan penyakit jantung akibat penurunan berat badan dan berat badan normal.

Ia membosankan untuk hidup - pilih berjalan atau berlari!

Yang lebih baik - berjalan atau berjalan?

Pergerakan dalam pesawat sagittal - kecergasan ini bukan untuk malas, tetapi untuk ekonomi. Di mana-mana tempat, pada bila-bila masa, kecuali musim sejuk yang melampau, dalam mana-mana pakaian. Kami hanya perlu kasut! Anda boleh bersendirian atau bersama rakan. Tetapi selalu ada persoalan, apakah lebih baik memilih berjalan atau berjalan?

Jika anda perlu mencapai hasil terpantas dalam peningkatan ketahanan, bersiaplah untuk pertandingan atau maraton, maka lebih baik untuk mulai berlari.


Siapa yang tidak mahu berlari, boleh memperbaiki dan meningkatkan kuasa aerobik dengan berjalan kaki.

 1. orang yang berlebihan berat badan lebih baik bermula dengan berjalan kaki untuk mengurangkan tekanan untuk sendi;
 2. Orang yang mempunyai tekanan darah rendah atau tinggi lebih berguna berjalan kaki;
 3. orang dengan sendi yang berpanjangan daripada kaki bawah dan scoliosis perlu memilih berjalan.

Pilih untuk berjalan atau berjalan? Apa yang lebih baik untuk mengurangkan berat badan?

Analisis mudah menunjukkan berapa ramai orang dengan berat 80 kg akan menghabiskan kalori jika mereka pergi atau berlari untuk menghabiskan tenaga untuk penurunan berat badan.

Membakar kalori setiap jam atau satu kilometer dengan berat 70-80 kg untuk penurunan berat badan:

 • Berjalan 4.8 km / h - 317 atau 66;
 • Berjalan kaki 6 km / h - 374 atau 70;
 • Berjalan 8 km / h -614 atau 74;
 • Berjalan 10 km / h - 730 atau 76;
 • Berjalan 12 km / h - 979 atau 78;
 • Berjalan 16 km / h - 1,306 atau 81.
Yang lebih baik - berjalan atau berjalan?

Terdapat pendapat yang berjalan membakar lebih banyak lemak daripada berjoging, kerana semasa bersenam dengan intensiti sederhana, lemak digunakan sebagai bahan bakar. Dan sebenarnya. Dengan peningkatan intensiti beban atau bergerak dari langkah berjalan untuk berjalan, tubuh menggunakan lebih banyak karbohidrat sebagai bahan bakar. Tetapi untuk menurunkan berat badan tidak kira apa yang digunakan semasa latihan - lemak atau glikogen kalori penting. Jika 30 minit berjalan pantas membakar 187 kalori sejam, berjoging - 365 kalori, dan ia akan menjadi lebih baik untuk penurunan berat badan.

Ini kerana ia berjalan dengan lebih cekap berjalan aktif untuk penurunan berat badan, ramai orang yang tidak pernah bermain sukan, pergi ke stadium. Walau bagaimanapun, mereka lupa bahawa bangsa - ia adalah beban kerja kitaran dikaitkan dengan risiko yang lebih besar daripada kecederaan pinggul, lutut dan buku lali sendi. Dengan pronasi yang berlebihan atau kekejangan kaki, yang berlaku dengan kelemahan atau penguncupan otot tertentu, paksi fleksi perubahan sendi lutut, rasa sakit muncul. Jalan cepat tidak memberikan beban kejutan yang tinggi, oleh itu kurang berbahaya bagi sendi.

Untuk mengurangkan kemungkinan kecederaan adalah berguna berjalan di rumput, di sepanjang laluan hutan, di sepanjang ladang.

Ia adalah perlu untuk membetulkan teknik:

Yang lebih baik - berjalan atau berjalan?
 1. tidak banyak untuk bersandar ke hadapan untuk berdiri lurus, perlahan-lahan bengkok ke hadapan (seolah-olah dalam jatuh bebas), dan, jika perlu, bergantung kepada kaki, ditentukan sudut yang tepat;
 2. tidak kuat pereprogibatsya, menegangkan punggung bawah dan punggung atas;
 3. Tekan bilah bahu anda terhadap tulang belakang anda, tolak bahu anda untuk melegakan ketegangan dari leher anda;
 4. Gerakkan tangan ke arah badan, membantu membuka dada dan bernafas;
 5. Jangan jatuh semua berat badan di atas kaki dan jangan menyerang tanah, pergerakan itu harus redaman.

Jika dikendalikan dengan nadi penjuru teknik salah (lebih daripada 180 denyutan seminit), ia boleh disimpulkan bahawa berjalan berjalan berguna.

Untuk penurunan berat badan atau pemulihan, lebih baik untuk mula kecil. Berjalan untuk latihan jantung. Menguatkan squats otot.

Adakah regangan, jika kedudukan utama badan sepanjang hari - tidak aktif.

Kehilangan berat badan selang

Peralihan berjalan dan berjalan dianggap sebagai kaedah penyediaan terbaik untuk pemula yang pertama. Tetapi anda boleh menggunakan latihan selang lebih berkesan: untuk mempercepat proses pertukaran. Selepas perlumbaan pemanasan lima minit pada kelajuan rendah, tempoh pecutan berganti selama 20 saat dan tempo sederhana 40 saat, dan ulangi 10 kitaran yang sama. Pendatang baru yang lebih baik untuk menggabungkan berjalan pantas dan berjoging, tidak mengatur perlumbaan pecut - ia masih akan menjadi berguna kepada langkah-langkah biasa untuk membakar kalori.

Bagaimana untuk memaksa diri anda berjalan?

Cuba dua versi organisasi kelas: minggu pertama menyerahhakkan selesa masa apabila ia tidak perlu untuk tergesa-gesa di mana sahaja, dan anda boleh berjalan selama satu jam melalui bandar.

Yang lebih baik - berjalan atau berjalan?

Dalam kes kedua - hanya bangun dan pergi, apabila badan memerlukan pergerakan!

Datanglah dengan laluan dan tugas baru yang perlu anda capai di sepanjang jalan. Beli pedometer dan kongsi dengan rakan-rakan anda kemenangan baru. Ingat bahawa anda perlu melakukan kira-kira 10 ribu langkah untuk kesihatan anda setiap hari. Berjalan menghangatkan badan dengan baik, kerana pakaian harus selesa dan bernafas. Kasut - selesa, dengan satu kaki yang fleksibel, tanpa platform dan dengan penekanan kaki yang baik.


Sudah tentu, anda boleh berjalan di kasut, tetapi untuk menjalankannya adalah lebih baik untuk membeli kasut. Berjalan panjang selama satu setengah jam atau lebih menjadi lebih berguna untuk membakar lemak, jika anda mengambil air manis dengan madu.

Berjalan, berlari, keberatan badan anda sendiri dan kesihatan, dan tidak lama lagi anda akan berasa peningkatan kekuatan dan tenaga, dan badan anda akan menjadi nipis dan patut. Latihan yang berjaya!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 55 = 64